Just nu är det precis rätt tid att plocka lite "vildbroccoli" till maten här i Lappland. Det handlar alltså om växten Sommargyllen, Barbarea vulgaris på latin. Den tillhör samma växtfamilj som vanligt broccoli, brassicae. Och man kan tydligt se likheten i blomknopparna, och känna den på smaken! 👌
Men självklart är inte en knopp av sommargyllen lika stor som en broccoli! Snarare pytteliten. Det är ändå inte ett fullständigt sisyfosarbete (evighets-göra) att plocka tillräckligt för att förgylla en måltid. Särskilt när knopparna är precis lagom mogna (innan dom börjar gulna för mycket) så är den rätt lättplockad, för alla knopparna sitter i ungefär samma nivå och man kan med ett rätt placerat handgrepp dra av 6-7 knoppar på en gång. På 15-20 minuter har jag samlat tillräckligt för att det ska räcka till vår familj på 5 personer.
Tillagningen är enkel. Koka snabbt. Bara 1-3 minuter räcker. Häll av vattnet, sen tycker jag det är gott att röra ner bara lite smör och strö över lite örtsalt. Mums! Den här dagen serverades vår "vildbroccoli" med bakad potatis och ett underbart gott långkok på underbenen av ren, typ Osso buco. Ett recepttips som vi fått av våra samiska vänner, tidigare har vi alltid malt underbensköttet, men framöver blir det långkokt tomatgryta istället.😋
Ett extra tips: Sommargyllen blommar tidigt. Men om man plockar knopparna och sen vrider av den övre halvan av stjälkarna, så kommer växten blomma om, kanske både två eller tre gånger på en sommar. Många tycker att det är ett ogräs, men se till att du ändå låter några plantor utveckla frö, för man vill inte vara utan sin goda vild-broccoli. 😁
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar