lördag 12 september 2015

Utflykt till stenålder och flottartider

Vår pyttelilla by har anor. Här har man flottat tills slutet av 70-talet. Och vi ser fortfarande spår av flottningsverksamheten. Nyligen gjorde vi en utflykt till den sidan av bron man sällan ser.
Där finns också en flottningsarm (eller vad det heter). Långa vallar uppbyggda av sten som samlade timret och förstärkte forsens kraft innan forsnacken alldeles vid Forsnäs Bro.


  Roligt att ta en promenad ut på.
Man får se vår fina bro (107 år gammal och lika vacker som sin första dag) från "avigsidan".
Och det finns en annan sevärdhet där. Vår stenåldersbosättning, minst 6000 år gammal. Ja, det är ju inte mycket av den som syns.
Stora moder-björken. Den är gammal, men inte så gammal att den fanns här när våra Stenålders-.förfäder levde här. 
Just nu ligger ett stort vindfälle precis på grunden så man kan ganska tydligt se många stenar som det går att  fantisera om. Kanske utgjorde dom grunden för denna alldeles vanliga "folkhems villa" på stenåldern?

Här bodde det en familj på stenålder! Spännande!
Och kolla den fina kvannen vi hittade.
Tur hade vi också på utflykten, vi hittade mycket strandmynta. Den är inte helt ovanlig här uppe i Lappland, men oftast finns bara några enstaka plantor och det tar emot att plocka dom. Men på det här människo-skapade sten-skrövlet fann vi en stor plätt, och några nävar blir spännande att plocka och smaksätta vår kombucha med ( http://egenkombucha.blogspot.se/)
Samt en fin planta kvanne, de flesta har vissnat ner den här tiden på hösten, men denna stod kvar i sin fulla prakt och jag plockade tre av de yttre stjälkarna och använde några små bitar att smaksätta en kombuchaflaska.
Några bitar skivade kvannestjälkar för att smaksätta kombucha. 

Kvanne-kombuchan är klar. Fantastiskt god!
http://egenkombucha.blogspot.se/


Inga kommentarer: