fredag 18 september 2015

Trimma fettet?

Ja, jag börjar morgonen med att trimma bort lite fett. Men kanske inte på samma sätt som storstadsborna. Under gårdagen styckades en stor-sarv (en stor ren-tjur) från höstens sarvslakt. Och det blir alltid lite extra fett som inte följer med själva stekarna, grytbitarna eller köttfärsen.
Tärnar renskuret fett. Längst bort en otrimmad fettbit från rumpan på renen. Närmast hit på skärbrädan, det som är bort-trimmat med hinnor och lite köttrester. Det fettet smälts ut och det renade fettet kokar vi tvål av. Resterna efter utsmältningen blir hönsmat, inget förgås. Inget! På påsen står det "Renfeta för matlagning 15".
Det fettet är väldigt åtråvärt för oss. Det blir absolut inte fågelmat. Vi använder det i matlagning, till bakning och det som är lite fulare och skärs bort, smälts ut och blir tvål.

Trimmar av det finaste fettet och skär i bitar som är något större än sockerbitar. Då är det lätt att ta ett par frysta bitar ur påsen när man behöver och smälta ut när man t.ex. steker.
Tidigare i höstas var det en diskussion på den trevliga Facebook-gruppen "Svamp-klapp" om vad man helst steker svamp i. Hos oss slår "renfeta" allt annat fett gällande all matlagning. Ank- och gåsfett från våra Blekingeankor och Ölandsgäss är också fantastiskt lyxigt fett att använda (passar särskilt bra att "fritera" potatis i) och även fettet från våra Linderödgrisar, och ibland särskilt baconfettet (eget rökt bacon) med sin goda rökta smak.

De flesta andra i svamp-diskussionen stekte i smör eller oljor. Smör är såklart en lyxvara som fannas redan under våra nybyggar-förfäders självhushållartid. Man hade knappt inte råd att äta det själv, man sålde det till storstäderna, och det var ju också där som välfärdssjukdomarna först uppkom och utvecklades. Smör var den stora enskilda produkten som nybyggarna kunde få kontanter av, man skulle kunna beskriva nybyggarkulturen som en "Smör-ekonomi". Man stekte absolut inte sin egen mat  i smör!
Matoljor är ju ett nytt påfund i vår kultur. Ofta kommer dom från otroligt miljöförstörande odlingar i fattiga länder. Dom kommer alltid från stora monokulturer, som t.ex. rapsen som anses så bra. Men knappast för miljön. Den odlas på stora fält i södra Sverige. Dom monokulturerna blir sterila för mångfaldens flora och fauna, även om dom råkar klassificeras som "ekologiska"!
Nej, vi använder VÅRT fett. Äkta, här-producerat fett. Och gott är det också, betydligt godare än de moderna välfärdsvarianterna. =)

Här tvålen vi gör av en del av fettet: https://forsnashemman.se/tval

Inga kommentarer: