onsdag 10 juli 2019

Perfekta penséer.

Ibland tar det ett tag här på Forsnäs Hemman, något år, eller fem extra. Och sommarblommor är inte första prioritet. Men nu har jag perfekta penséer, sådär två år efter jag började planera för dom. 😊
När det kommer till ettåriga sommarblommor är jag sparsam, dom ger ju inget väsentligt att äta så jag brukar begränsa mig till penséer, som blommar glatt ända från tidigaste vår till senaste höst, och tål vår frost här i Lappland. Och av sentimentalitet odlar jag också upp lite eterneller.

För två år sedan fick jag psykbryt på mina dåvarande penséer. Det såg ut som alla enstaka blommor skrek rakt ut. Typ 200 stycken av Edvard Munchs "Skriet". 😏
Så då började jag planera. Jag använder penséerna i 4 krukor som alla markerar infarter och dörrar på vårt gamla hemman. Så jag vill ha en sort som verkligen syns. Den enda färg som egentligen inte är naturligt förekommande här i Kalla Nord är orange, gärna ill-orange. Dessutom matchar den färgen vår ytterdörr, målad i äggoljetempera med rödokra, Så jag bestämde mig för en sort som heter "Cats orange".
Men när jag köpte fröer inför förra året var dom slut och jag valde en småblommig sort som hette "Sorbet Citrus Mixed" istället. En blandning mellan orange, gult och vitt. Den var fin.
Men i höstas köpte jag slutligen på mig Cats Orange. Som "specialsort" kostar fröerna en hel del och i snitt har jag alltså betalat 4 kronor per planta (inte inräknat arbete).

Men vilken färg! Eftersom det blev bara 12 plantor har jag mixat dom lite med en del av förra årets fröer, de gula. Är mycket nöjd med helhetsintrycket! Nu syns det verkligen vart man går in till oss, och kör upp på gårdsplanen och till grillkåtan och längs uppfarten från garaget. Det blir nog en fröpåse "Cats Orange" även i höst, om inte nån har något annat förslag på en riktigt orange pensé?

Tidigare inlägg om penséer:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/09/sommarblommor.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/04/det-blommar.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/08/piffa-upp-penseerna-infor-hosten.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/11/falnande-fagring.html

Tidigare inlägg om eterneller:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/07/roseneterneller.html

Tidigare inlägg om grillkåtan i Forsnäs Hemman (öppen för alla):
https://forsnashemman.blogspot.com/2014/07/byns-allmanna-grillkata-hitta-hit-och.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/01/sommar-minnen.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/07/byns-grillkata.html

Inga kommentarer: