söndag 16 juni 2019

Kålsoppa.

Vi skördar årets första kål här i Lappland. De undre bladen från plantorna som är förodlade i växthuset. Nu ska dom planteras ut och för att dom ska tåla chocken tar vi bort alla utom 2-4 blad i toppen.  😊
Dessa kålblad kan också bli årets finaste kålskörd. För tyvärr har vi, liksom stora delar av landet, enorma mängder kålmal som kom en månad tidigare än normalt. På de här bladen har larverna precis kläckts och knappt hunnit äta något, så vi får mycket fin mat av dessa.
Men nu vid utplanteringen doppar jag alla plantor helt i en hink med turex (ett ekologiskt medel med bakterier som gör att de små larverna får svår magsjuka) och sedan täcks hela kållandet med ett insektsnät av högsta kvalitet, med mycket små maskor, för att malen inte ska kunna tränga sig in. Vi använder Rantai insektsnät från Lindbloms. 👍

Kålen är av sorterna Dwarf Green Curled och White Russian, som egentligen är en Sibirisk bladraps, men som används som vanlig grönkål och anses vara den mjällaste och mest välsmakande varianten. Till kvällen vankades kålsoppa enligt Biggans recept. Biggan är en kär vän av den typen jag som odlare uppskattar mest! Hon verkligen älskar grönkål och varje år jag får en bra skörd så får Biggan en stor kasse fina bladrosetter.💗💗
Receptet är så grundläggande och gott som att man skär grönkålsbladen i ätstorlek, kokar i buljong, med potatisbitar och gärna lite rökt kött, vi använde ett rökt renhjärta. Och sen kryddar med salt och peppar.
Otroligt smaskigt! 😋

Inga kommentarer: