torsdag 20 december 2018

Frysta julskatter.

Julen nalkas och idag grävde jag fram fin blivande julmat från vår frys. Det är såna tillfällen perspektivet förskjuts och jag kan minnas tillbaks till innan vi började självhushålla. Vårt liv är så oändligt annorlunda nu.😊
Rikedomen ligger mycket närmre oss i detta nya liv. Det är inte digitala siffror på internetbankens sida, eller de glassiga resekatalogernas löften, eller ens befordran på jobbet, nya vitvaror eller en full renovering av badrummet. 😕
Inget sånt. Istället är det annat, t.ex maten som påminner mig om möjligheten att få jobba med riktiga saker, att skapa sin egen mat och sitt eget liv. I det här fallet kaninsylta (istället för kalvsylta) och en påse grönkål, som ska bli långkål. En annan rikedom är goda relationer med familjen, släkt och vänner. Som svärfar som fiskat havsöring som ska bli gravlax till julbordet. Och vilken rikedom att är inte möjligheten att få använda vår kunskap för att åstadkomma allt detta. Det minst kvalificerade jobb någon av oss någonsin haft, vi har ju inte ens "riktiga" arbeten, vi bor bara på landet, på vår gård och är självhushållare. 😋
Men ändå är det absolut det mest utmanande, stimulerande och roliga "arbete" någon av oss nånsin haft. Varje dag är ett äventyr, varje dag ger glädje och en känsla av värde i livet. Äkta värde, mening.
💗

Extra tips från självhushållande husmor som tar tillvara allt, även kyla. De här isklumparna tog jag upp ca 2 dygn innan jag ska börja tillaga maten. Dom får tina långsamt i kylskåpet, vilket gör att vi kan spara en del av den el som kylen annars skulle använda för att hålla kylan. Likaså är allt vi fryser oftast "förkylt" genom att vi ställer ut det över natten. Här i Lappland är det sällan över 5-7 grader ens under högsommarnätterna. Därmed behöver inte frysen lägga lika mycket energi på att frysa in maten.👍


Inga kommentarer: