torsdag 1 november 2018

Våra svanar på Vojmån.

Idag fick vi hälsa på "våra" svanar igen. 😊 Dom häckar inte här. Men dom hälsar på oss på vägen mot sin häckningsplats, vi ser dom varje vår och varje höst. Och dom är ju härdiga. Så dom kommer tidigt och lämnar som sagt så här sent. 👍När tjälen håller på att gå ner i marken och snön har fallit tungt.
I år måste varit ett lika fint år för dom som för vår skogsfågel och skatorna. Dom har 6 (sex) ungar med sig!!! Det är rekord hittills för våra svanar. 😀

Ibland försöker vi lista alla fåglar vi sett här. Men vi är inte den typen. Det är massor av arter, fåglarna omkring oss har givit oss mängder av helt makalösa upplevelser. En gång såg vi en sparvuggla svepa ner och ta en talgoxe på vårt fågelbord, bara 4 meter från köksfönstret. 😲
Våra favoritvardagsfåglar är absolut lavskrikorna (köxiken) som numer ständigt är hos oss i och med att deras övriga habitat häromkring är kalavverkat. Och spettarna, särskilt gråspetten, tretåig hackspett och spillkråkan. Samt "vanlig" större hackspett såklart.
Och tranorna, och vårt duvpar och den vilda gräsanden som nästan varje år tror att våra Blekingeankor tycker han är snygg. Och lommarna, kniporna och morkullorna, och, och, och.
Tack och lov att vi får leva i de kvarvarande max 2% av det vi har kvar av relativt orörd natur här i regionen.  💗


Inga kommentarer: