Nu har vi fått äta ytterligare en av de riktigt exotiska växter som vi provade odla i växthuset i sommar. Tomatillo. Härstammar från centralamerika och det recept man oftast verkar använda den till är Salsa Verde (grön sås). 😊
Vi skördade de mest välutvecklade frukterna och gjorde just detta igår. Möjligen blev inte såsen så grön. Mer brungeggig. Troligen pågrund av att vi ugnsbakade ingredienserna ganska ordentligt, och att vi använde röd chili istället för grön som de flesta recept anger. Det smakade dock helt OK. Kanske inte överväldigande förföriskt. Men för att vara en dipsås till nachochips så var det absolut gott.
Däremot får vi nog fundera på om vi ska fortsätta odla tomatillo nästa år, trots framgången med den gröna "go-såsen". Dessa plantor har varit de enda som fått nån sjukdom i vårt växthus i år, alla andra växter har varit helt friska. Men tomatillons blad har fått mängder av mjöliga vita blåsor. Och det började redan veckan efter vi planterade ut dom i våras. Den mest angripna plantan ryckte vi upp innan midsommar, de andra har vi plockat de värst angripna bladen av hela sommaren. 😕
Sen skörden. Den är inte jätteimponerande. En planta (av de fyra som fick växa hela säsongen) gav tre frukter som mognade kring mitten av augusti. Men sen kom det inga frukter alls, förens i början av september, och av dom kommer de flesta inte alls hinna ens svälla upp eller mogna. De vi åt nu var ungefär 40% av hela skörden och dom var nog inte heller så mogna dom borde varit. Kanske skulle också Salsan varit godare om frukterna hunnit mogna mer. Vi ska försöka mogna resten inomhus, men dom är som sagt inte ens riktigt uppsvullna ens, så frågan är om det kommer funka.
Vi har alltså skött om fem plantor sedan tidigt i våras, varav en blev för sjuk för att få växa upp, och skörden räckte till en mindre sats salsa verde, som inte ens är någon super-delikatess, bara hyfsat god. Möjligen kommer vi inte odla denna växt mer. Möjligen provar vi igen nästa år bara för att konfirmera om det är så här de beter sig i Lappland, möjligen provar vi den lila tomatillo-varianten. Många lila växter är lite mer tåliga mot kyligt klimat. 👍
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar