lördag 1 september 2018

Första september, femte frosten.

Första frost i år hade vi natten mellan den 20 och 21 augusti här på Forsnäs Hemman. Sedan dess har vi haft fyra frostnätter till. Senast i natt när det var neråt -5C.

Hur kallt bor vi på Forsnäs Hemman? Dagen efter årets andra frostnatt den 21 augusti rapporterade lokaltidningen att det varit minusgrader på många ställen i Västerbottens län. Det är dom formella väderstationerna som står för statistiken såklart. Kallast enligt dom hade Gielas med -1,9C och Vilhelmina med -1,7C. Samma natt hade vi -3C, alltså nästan dubbelt så kallt som Vilhelmina, och vi bor bara 6 km från tätorten. Kallast i hela landet den natten hade officiellt Latinvaara i Norrbotten med -2,5C. Vi på Forsnäs Hemman, med vårt enormt kalla microklimat hade alltså en halv grad kallare än den kallaste uppmätta temperaturen i hela landet.
https://www.vk.se/2461028/minusgrader-i-lanet 

Och det stämmer med våra erfarenheter. Står det på väderleksrapporten att natten ska vara kallare än ca +5 till 6C så är det dags för oss, som bor just i kalldraget mellan Långmyren och Vojmån, att dra fram fiberdukarna.

Inga kommentarer: