lördag 26 maj 2018

Sonen på Studentbal.

Ikväll är äldste sonen (mellanbarnet) Isak på studentbal. Intåget till balen är en traditionsfylld stund som styrs av ceremoniella regler här i Södra Lappland. Syftet är att bygden ska få visa upp sitt allra finaste, både i form av gamla vackra veteranbilar och de unga studenter som åker till balen i bilarna, framtidens hopp.
De flesta bilar i år var från 50- och 60-talen, några fräsiga 70-talare fanns också. Isak fick dock åka i kortegens allra äldsta modell, en helt ljuvlig och festklädd A-ford från 1929!

Det samlas alltid en stor folksamling kring ingången till Hotell Wilhelmina. Där har gymnasiets tvåor byggt upp en vacker entré med en röd matta och ett litet podium mitt på mattan, en sträcka på ca 50 meter.  Med nån minuts mellanrum kör de vackra bilarna fram till trottoarkanten, ekipagets studenter stiger ur, de går sakta längs röda mattan, upp på podiet där dom vänder sig om för att publiken ska få se dom från alla håll och sedan vidare in till hotellet där alla samlas på balkongen för att se sina kompisar gå på röda mattan tills processionen är klar. Alla applåderar när varje nytt studentekipage går nedför mattan.

I år får andraklassarna ta emot extra beröm för de otroligt snygga och kulturellt lämpliga dekorationerna i form av röda skoterledskryss. Isaks dam till dansen är Lisa, en tidigare klasskompis som flyttade från Vilhelmina i högstadiet, men som gärna ändå ville gå på denna traditionsfyllda studentbal, som många av bygdens unga flickor drömmer om under åratal, innan det är dags.
Isak och Lisa poserar på podiet. Kamerorna smattrar. 
Logistiken är väl kontrollerad, det finns en koordinator med walkie talkie som har koll på när det tidigare ekipaget hunnit in i entrén till hotellet och då släpper fram nästa grupp studenter (oftast ett par, men inte alltid). Det är viktigt att alla ska få sin alldeles egen stund på Röda Mattan. Vid Hotellet står en konferencier med mikrofon och högtalare och presenterar de som just spatserar längs röda mattan. Folknöjet består av lika delar beundrande av gamla vackra bilar, unga vackra och uppklädda studenter och att träffa grannar, vänner och bekanta och tala med.
På väg till balen.
Vi får önska Isak en trevlig kväll med sina vänner. För tre år sedan var det storasyster Ragna som gick längs samma röda matta.

Inga kommentarer: