lördag 27 januari 2018

Snöröjning- taken skottas med snöhyvel.

Det är en extra snörik vinter. Det var också ganska mycket snö för kanske 5-6 år sedan, men det var inte riktigt så mycket som i år, så det året klarade vi oss från att skotta snö från taken även här i Lappland. Och vanliga vintrar behöver vi inte bry oss om att skotta taken.
Men i år vågar vi inte låta det ligga kvar. Det är fullt möjligt att det kommer att falla nästan lika mycket snö till, nu i februari och mars, som brukar vara det två mest snörika månaderna. Så nu har vi börjat hyvla av de tak som är minst stabilt byggda, en del uthus och vedförrådet.
Fem sekunder film! Äkta Action i Lappland!

Vintern för 14 år sedan, när yngste sonen var nyfödd, hade vi lika mycket snö. På den tiden bodde vi inte på Forsnäs Hemman utan i Vilhelmina "Suburbia". Villakvarteren. Det blev så mycket snö att ett av garagen med platt tak på vår gata (1970-tals) brakade ihop. Dagen efter var det dags för taket över vår altan. Där brukade jag alltid sitta med bäbisen varje dag under de ljusaste timmarna. Men just den dagen hade vi annat för oss. Det var tur för solstolen vi brukade sitta i var helt krossad av det kollapsande taket. Samma dag omkom en kvinna i en by utanför Vilhelmina, hon hade gått för att hämta ved precis som taket till vedskjulet rasade över henne. Så nu skottar vi taken. Hellre lite extra jobb, än riktigt elände.

Inga kommentarer: