söndag 11 juni 2017

Vi gör egen glass

Vi firar sommarlovets början med vår första egna glass denna sommar. Vanlig vaniljglass, från våra Lappgetter och dagen till ära också lite strössel!
Om man har egen mjölk, så är det ett supertips att köpa en glassmaskin. Vi har bara den minsta och enklaste modellen men förra sommaren gjorde vi måååånga liter mjukglass i den och köpte bara glass en enda gång i affären. Vi använder vår egen getmjölk och ett recept som jag har gjort om för att bli så nyttigt och självförsörjande som möjligt. Jag har minskat grädden till hälften (eftersom vi inte själva har grädde än) och använder mindre än en tredjedel så mycket socker som i original-receptet. Det smakar ändå sött och vi tycker faktiskt att det smakar godare, för det blir inte så där äckligt sötsliskigt utan smakar mer naturligt sött. Favoriten är "vanlig" vaniljglass, vi använder ekologiska vaniljpulver av äkta vanilj. Inte billigt men en liten 10-grams burk räcker lääääänge, och ger fina svarta små prickar som visar att det är äkta vaniljglass man äter.

Det här receptet räcker till två rejäla portioner eller en mindre efterrätt till fyra personer.
3 ark gelatin 
3,5 dl mjölk
½dl grädde
ca 0,4 dl socker
Smaksättning. Om den är flytade, som mosade bär eller sylt ca 0,5-1 dl

Värm ½-1 dl av mjölken och smält ner gelatinet i den varma vätskan. Vispa ner gelatinlösningen i resten av vätskan och vispa ner sockret så att det löser sig. Vispa ner smaksättningen. Kyl i kylskåp tills smeten är kall och man ser att den "dallrar" lite av gelatinet.
Sen är det bara att hälla i glassmaskinen, låta den jobba och sen njuta!

Inga kommentarer: