onsdag 10 maj 2017

Kärleksgåva; korv!

Igår var jag till Lövnäsgården som byggt upp en egen chark-lokal och öppnade gårdsbutik nyligen.
Hela deras produktion av lufttorkat, styckbitar och korvar baseras på deras Linderödssvin som dom föder upp själva, vid foten av Vilhelminas fjällvärld!
Här ser man en av unggrisarna som springer omkring i en av hagarna,
så idylliskt placerad bredvid den vackra Datik-sjön strax norr om Gitsfjället. 
Kristina och Björn är helt enkelt toppen! Dom har en så bra grundsyn, på djuren, på köttkvalitet och gällande hur riktigt bra mat egentligen blir till. Dom har alltså valt att föda upp vår enda gammaldags lantrasgris. Linderödssvinet. Det är mer långsamväxande än de moderna rosa "industri-grisarna". Men dom är friska, föder sina kultingar utan problem och bäddar själv sina bon med massor av halm. Och dom är härdiga, dom trivs alldeles utmärkt här i Lapplands fjällvärld.
Husbonden tycker att KORV, det är den rätta kärleksgåvan! 😂
Dessutom smakar Linderödsfläsket otroligt gott! Flera gånger godare än ens bra eko-fläsk från "vanliga" grisar.
Så självklart kunde jag inte lämna gården utan att besöka gårdsbutiken och inhandla lite.😁 Eftersom Husbonden älskar korv så blev det tre härliga korvsorter som en kärleksgåva.💗 Grillkorvar, som slår ALLT i smakväg, riktigt köttiga och inte alls några sladdriga slangar. Sen en rejäl bit Vilhelminakorv, som är en korv av falutyp. Vi har smakat ett par skivor ännu ostekta och ojojoj, vilken fast och härlig konsistens och fin, smakrik korv. Den bästa "Falu"-korv vi smakat!
Slutligen en kryddig korv som är perfekt att skiva tunt och lägga på mackan, Lövnäskorven. Den knockade oss totalt här hemma igår kväll!!! Vilken smak! Vilken njutning! Jag köpte en halvmeter, men nu har vi okynnesätit mer än hälften, utan att nån enda skiva hamnat på en macka! 😋
Ja, vad säger man; Björn och Kristina har tagit beslutet att inte alls använda konserverings-nitriter i sina chark-produkter. Varför skulle dom det? Med den topp-kvaliteten så skulle nitrit bara förstöra smaken! Det gör att dom här korvarna (och deras lufttorkade produkter och "julskinkorna") blir naturligt färgare, inte syntetiskt illrosa, som dom nitrit-behandlade produkterna i affären.
Tack för det, Lövnäsgården!
Tack för äkta mat! 😘

Länk till Lövnäsgården här: http://www.lovnasgarden.n.nu/
Och Lövnäsgården på Facebook: https://www.facebook.com/Lövnäsgårdens-Mathantverk-djuruppfödning-315951861946843/

Inga kommentarer: