tisdag 24 november 2015

Bock i gryta

God 8-årig Lappbock som vi slaktade i våras och nu kokar otroligt välsmakande gryta av. Inget recept men typ: rotgrönsaker, bockkött, kryddor varav en hel del av vår egenodlade timjan, koka länge.
Slakta gärna "överskottsbockar". Även om dom är av vår ovanliga Lappgets-ras. I snitt kan bara 1 av 5 bockar gå vidare till avel. För varje ung-bock som kastreras (och därmed inte längre ingår i genbanken), så kan ni engagerade get-gårdar istället hålla en genbanks-aktiv tjej-get. Och därmed bli en än mer värdefull genbank.
Är ni obekväma med att slakta, börja ringa runt lokalt till grannar och bekanta eller andra bönder i ert närområde. Det finns ofta bya-slaktare som åker runt och gör det "tunga" jobbet till ett mycket rimligt pris.
Köttet?
Otroligt gott!
Bland det allra godaste vi nånsin ätit. Denna åttaåriga bock smakade så fantastiskt att barnen (som helst vill äta köpe-pizza, hamburgare och ICAs köttbullar) frågade när vi skulle laga den här "soppan" nästa gång. =)

Så om du har lantraser...slakta överskotts-hanarna.
Det lönar sig både för er och för genbanken!
=)


Inga kommentarer: