onsdag 7 januari 2015

Äggkaffe

Fick höra av en amerikansk bekant att dom kokar  "Swedish egg coffee". Det skulle vara en gammal svensk tradition, men här på Hemmanet har vi ju inte hört om det förut. Men det är nog inte så konstigt som det kan verka för under nybyggartiden här i Lappland så använde man fiskskinn för att åstadkomma samma sak. Små bitar av abborrskinn släpptes ner i kaffet när det kokade upp och proteinerna i skinnet hjälpte till att gör kaffet klart. Man kallade det klarskinn.
Vi har fått ett klarskinn av en av våra äldre hantverkarvänner, det hänger i snickarboden som en påminnelse om vår kulturhistoria, vi har aldrig använt den till kaffekokning. Men han hävdar med bestämdhet att kaffet blir bra mycket godare med klarskinn.
Äggkaffe i favoritkoppen från Britt-Liz.
Nordamerikaner har alltså använt ägg i samma syfte. Förutom att hjälpa till att klara kaffet så ska det också göra kaffet mildare i smaken, mindre bittert. Vi bestämde oss att använda ett av våra få vinterägg för att prova lite äggkaffe. Recept här.

För oss som är vana att koka kaffe, så märktes tydligt att det var nåt annorlunda vi kokade, det löddrade inte på samma sätt som när man kokar vanligt kaffe, det såg ut som man kokade lera med små flytande gruskorn i. Allt lade sig snabbt på botten och såg väldigt skumt ut. Kaffet var klart, det var genomskinligt.
Så här skumt såg det ut i kastrullen. 
Smaken var också annorlunda. Det var verkligen mycket mindre bittert. Men, för oss vana svenska kaffedrickare så blev ju slutsatsen att "det smakar ju ingenting", tätt följt av en ihågkommelse från våra år "over there", det smakade som Amerikanskt kaffe!! Alltså ingenting alls!
Det här kan alltså möjligen vara värt det för människor som av nån anledning vill dricka kaffe utan att känna smaken av kaffe. Men hos oss kommer vi nog använda äggen till annat än kaffekokning framöver.

1 kommentar:

Unknown sa...

Kanske något för Norge med för de har också helt smaklöst kaffe. Ska inte göra detta eftersom jag gillar kaffesmaken också. Fast kokkaffe blir jag nog inte kompis med fastän jag är född och uppväxt här i norr... inget för mig alls.

http://www.floweret.se