torsdag 27 mars 2014

Slaktarinnans godbit

"Butchers cut" är ett engelskt uttryck för den bit slaktaren får för sitt arbete. I det här fallet kanske bäst uttryckt som "slaktarinnans andel", eftersom alla djur på den här gården möter sitt öde i händerna på Hemmans-ägarinnan.
Idag slaktades 3 ankor och då gäller det att ta tillvara de fantastiska inälvorna i form av lever (stektes separat), muskelmage (filéas och sparas till ett större kok med grytbitar) och det som ska visas idag: nämligen dom förnäma inälvorna super-färskt hjärta och testiklar.
Först: det är skillnad på hjärta som är alldeles färskt (i det här fallet 45 minuter efter ankan var vid liv) och hjärta som är nån dag eller flera dagar gammalt eller fryst. Då kan man gärna salta och röka hjärtat för att få en ljuvlig produkt. Men ett helt färskt hjärta kan man bara fräsa snabbt och det blir helt underbart. Mört och inte alls segt. Milt i smaken och inte alls järn-smakande eller syrligt.

Testiklarna smakar som ......grädde stekt i smör och kryddat med ljuvlighet. =)
Nja, testiklar kommer kanske alltid vara svårt att sälja in. Men dom som inte provar, missar bland det bästa man kan äta från djurvärlden. Jag anser att det enda som är bättre är benmärg...kanske inte heller så lätt att marknadsföra. Dessutom kanske hjärna platsar....men det vet inte ens jag...för vi använder all hjärna vi fått hittills till att garva skinn med.
Här kommer i alla fall receptet för kvällen. Men faktum är att i det här fallet så gäller "man tager det man haver". Det viktiga är att man har just köttet från det ljuvligt smakande hjärtana och smörigheten från testiklarna. Sen tycker jag nog ändå lök och antingen morot eller palsternacka och kryddningen är grunden. Men sen kan man lägga till vad som helst, nästan. Alla former av rotfrukter och grönsaker, och svamp och grädde om man vill reda och hur mycket annan kryddning som helst. 😋
Så det här är ett slats minimalt "grundrecept". För att uppmuntra alla till att inte slänga bort två så fina råvaror som hjärta och testiklar. Gör inte det! Laga till "Slaktarinnans Godbit" istället. 😀

"Slaktarinnans Godbit"
Ingredienser:
1 gul lök
1 morot
testiklar och hjärtan från 3 manliga ankor
Salt, peppar och libbsticka (eller en nypa ekologisk buljongtärning)
Ister, eller annat animaliskt fett som finns kvar från stekning av hemgjort bacon eller diverse slakt

Finhacka löken och bryn i fettet. Ganska hög värme, löken ska snabbt bli brun. I med en grovriven morot när löken börjar bli brun, fräs ytterligare några minuter under tiden du skivar hjärtana tunt och "skalar" testiklarna från den yttre hinnan och skivar dom tjockt, ca 1 cm skivor.

När man ser lite färg på morötterna så har man ner hjärtana och testiklarna i stekpannan. Vänder runt ofta samtidigt som man mortlar ett blad libbsticka tillsammans med 3-4 korn svartpeppar och 1-2 tsk salt. När hjärt- och testikel-bitarna fått yta rör man ner kryddorna och steker på lägre värme i 3-5 minuter till. "Kött-bitarna" ska inte få någon bränd yta men bli genomvärmda så de koagulerar. Sen är det klart.
Kall öl gott till.


Inga kommentarer: