fredag 21 februari 2014

Arabisk sallad

Sonen gjorde nästan hela den arabiska salladen själv. Det enda mamma gjorde var att pressa citronerna, eftersom sonen har fått papercuts efter att ha hjälpt till att dela ut Strandskolans tidning. Ett bra årligt projekt på Strandskolan, där barnen får chans att prova på att göra en riktig tidning, och den är alltid rolig och givande att läsa. Så den är värd några papercuts!
Sonen lär sig ett smart sätt att skala tomater till den arabiska Karim-salladen. 
Det här är ett recept som i vårt hem heter Karim-sallad och är otroligt, fantastiskt gott, och som husmor fick från en kristen palestinier som nödgades flytta från sitt hem i Nasaret på 70-talet.

Uppdatering- Receptet
Efter önskemål har husmor satt sig för att skiva ner det här receptet som bara funnits i huvudet i 20 år. Jag antar att alla ingredienser inte är traditionella och från Palestina. Räkor i lag, butikschampinjoner eller citronpeppar känns ju inte särskilt ursprungliga. Men det var så har jag fick lära mig receptet på 1990-talet och smaken är ju som det ska vara och mycket unik. Jag har inte smakat något annat som liknar detta.

Arabisk Karim-sallad 
(för 4-6 personer beroende på matgladhet och storlek på pain richen)
1 huvud isbergssallad
4-5 tomater
10-14  champinjoner
1 purjolök
2 citroner
1 burk räkor i lag
citronkrydda
Tillägg:
2 avokado
 (ev krabbkött eller annat från havet också)
Bryt isbergssallanden i små bitar (2-4 cm),  OBS! bryt salladen med händerna, skiva inte med kniv. Ger fel struktur!
Hacka tomaterna i bitar. Man kan skala dom innan genom att snitta grunda kryss uppe och nere och lägga dom i kokande vatten någon halvminut och sedan direkt i kallvatten. Då går det lätt att dra av skinnet. (Se bilden överst). Men oftast hackar vi tomaterna med skinn och allt.
Klyfta champinjoner, 8 klyftor av varje svamp brukar vara lagom.
Skär bort den grövre gröna toppen på purjon och ta bort de yttre bladen så bara det späda blir kvar. Dela och gör rent mellan bladen, skiva sedan tunt.

Det ska vara mycket citron och citronsmak i den här salladen, så först riv av det gula på skalet på båda citronerna. Rör ner i salladen. Sedan beror det på hur mycket man vill jobba med salladen. Man kan filéa citronköttet och hacka i bitar och blanda i, då ska man också se till att pressa ur all saft från det som är kvar efter man filéat citronerna. Men är man mer bekväm går det utmärkt att bara pressa citronerna och hälla i saften också.
Sen blandar man i räkorna och en försvarlig mängd citronpeppar. Det ska vara både surt och pepprigt när det är klart.
Nu är original-salladen klar.

Vi gillar mer köttig smak & känsla så ibland lägger vi till 2 saker. Man kan hacka 1-2 avokados i bitar och blandar dom i den pressade citronsaften, så att dom inte blir bruna. Sedan rör vi ner allt det i salladen. Slutligen brukar vi blanda i en burk "havsmat" till förutom räkorna, ofta kräftstjärtar eller musslor eller något sånt.

Salladen ”måste” serveras med nyrostade pain riche med smör. Så är det bara. =)
Och bubblig dricka av något slag, gärna citronsmakande. 

Namnet?
Karim är ett vanligt namn i den arabiska kulturen. Namnet betyder "generös" och ges ganska ofta till den förste sonen i familjen. Troligen då syftande till att Gud har varit generös i och med att familjen fått en son. För oss passar det bra eftersom salladen är arabisk och känns väldigt "generös" i innehåll och smak. Men egentligen är det ju så enkelt som att det var Karim som lärde mig receptet.  

Inga kommentarer: