onsdag 8 januari 2014

Mård till mössan

Vi fick en mård till i fällan. Det är två mårdar i samma fälla på bara några veckor. Märks att vi har fina mårdmarker i vår skog, och bra åtelmaterial.
Tillsammans med mårdskinnet från förra året håller vi nu på att närma oss den efterlängtade mårdmössan.
Bilden visar hur fällan är uppsatt (ovan vänster) och när vi kom dit och såg att vi fångat en mård (nertill).
Det är en fälla som lämpligt nog heter "ihjäl" och finns att köpa här: http://www.ideverkstaden.com/mardfalla.html  (Samma företag har också en dödande slagfälla för möss som heter "Mikky-Mos", så nån där på företaget har riktig galghumor). Man kan köpa fällorna hela och färdigbyggda, men vi har köpt enbart mekanismen och sedan byggt lådan själva. Vi har ett par mårdfällor på våra marker och några minkfällor nere vid Vojmåns närmaste fors, på grannens mark. Dessa djur (och räv, lekatt, ekorre & kråkfåglar) jagar vi främst som djurskydd. Våra höns och ankor har blivit rovdjursmat vid flera tillfällen, men de senaste åren har det varit klart mindre incidenter, kanske till viss det pga denna skyddsjakt. På själva gården, runt hönshuset, har vi också ett par mindre slagfällor för lekatter som kan döda överraskande stora fåglar, men främst tar våra unghöns.
Skinnen är en fin bonus, som vi självklart tar hand om och naturgarvar utan kemikalier. Till och med kroppen tar vi rätt på, men vi äter den inte själv. Vi kokar den ordentligt och i en slags poetisk rättvisa blir den hönsmat.

 

Inga kommentarer: