måndag 6 maj 2019

Att 'ägga' mat- Frittata.

Växthuset levererar en del grönt. Pak Choi, spenat, en del mindre bladkål som hunnit bli väl så stora som pak choien så här 2 månader från sådd. Till och med ett par av de första topparna av nässlor och en del alldeles nyuppkommen svinmålla kunde jag plocka. 😊
Då gör jag en vardagsrätt. Man kan kalla den Frittata, som i Italien, om man vill verka berest. Men vi lärde oss att göra den här rätten alldeles naturligt under våra första år här på Forsnäs Hemman. Med massor av ägg och i övrigt en mathållning som baserar sig på "vad kan vi plocka eller få tag på nu" så hade den äldste sonen ofta hade en särskild önskan.
-"Kan ni *ägga* maten", frågade han.
Alltså, om det än var kotletter eller fiskfiléer, grönsaksbiffar eller rotpytt, så ville han att vi skulle hälla äggstanning över och "ägga" maten. 😂 Så skapas ett recept, tills vi för något år sedan upptäckte att den maträtten redan hade ett italienskt namn.

Rätten handlar helt enkelt om en slags omelett, eller mer av en äggstanning som man häller över diverse som man har brynt/fräst i stekpannan. Det kan vara kött, fisk, räkor och ofta en hel del grönsaker och bladgrönt. 👍
Dagens äggade pytt (eller alltså Frittata) innehöll diverse smågrönt som börjat komma upp i växthuset och så nässlorna och den första minimala svinmållan , en och en halv filstrimlad fläskkotlett, ett par ostronskivlingar som vi just odlat fram i våra svamphinkar. Vidare en lök, en halv tomat som blivit över från gårdagens middag och en gammal ostskalk som jag strimlade och strösslade över när hela alltet börjat stattna. Sist och högst upp spred jag ut lite av vår otroligt goda inlagda tapaschili över halva pannan, den är inte särskilt stark, men ifall någon är extra känslig kan man ju välja att äta utan. 😉

Det blev SÅ gott. Och framöver barmarkssäsongen väntar alltså många, och ständigt skiftande varianter av äggad pytt som arbetsmat att stå sig på här i Lappland. 💗

Här tidigare inlägg om frittata, tapaschili nässlor och svinmålla:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/06/akut-frittata.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/inlagd-tapas-chili.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/08/nasslor-hela-sasongen.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/07/sallads-tallrik.html

Inga kommentarer: