In i tryckkokaren med lite rotfrukter, lök och svamp och långkoka fram en buljong som är full av nyttigheter. Inte bara från det lilla kött som finns kvar utan också från brosk, hinnor och ben. Vi människor tycks må mycket bättre om vi äter allt av ett djur, och inte bara muskelköttet. 👍
Bara ett ankpar kan ge minst 30-40 slaktdjur varje säsong och dessa kroppar (en hane och en hona) vägde 2,2, kilo och 2,5 kilo, i urtaget skick, redo för ugnen. Så det är mycket fint kött på dessa djur. Dessutom är det otroligt gott. Godast av alla fåglar vi hållit och i klass med ren, linderödssvin och get som är våra andra topplaceringar på kött-uppfödarlistan. 👌
Receptet är min egen variant på det klassiska från sjuttio-talet. Denna version är gjort för att vara så ekonomisk som möjligt. Kryddorna används både till såsen och till fyllningen. Skrovet kokas till buljong som kan användas till sås t.ex. nästa tillfälle man lagar apelsinanka. Av dessa två ankor fick vi dessutom över en liter av det allra bästa fett man kan använda. Efter vi lagat apelsinanka så planerar vi alltid ett par potatismiddagar. Raggmunkar och liknande, stekt i ankfett är också en verklig delikatess! Just idag, på bilden tog jag ett lår och en vinge och unnade mig även en hel ungsbakad vitlök till.
Här receptet: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/01/apelsinanka-otroligt-gott.html
Här vår sida om Blekingeankor: https://forsnashemman.blogspot.com/p/blekingeankor.html
Och här alla inlägg på bloggen som är taggade med Blekingeankor: https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Blekingeankor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar