söndag 14 januari 2018

Apelsinanka- otroligt gott!

Vi är mitt inne i slaktsäsongen och två av våra blekingeankor får tillagas på godast möjliga sätt! 😋
Det klassiska receptet apelsinanka. De två viktiga huvudrollerna i det här receptet är såsen och skinnet. Såsen är arbetskrävande, och mitt eget recept som jag under åren plockat ihop av alla möjliga apelsinanks-recept. Den egna såsen gör detta recept så gott det nånsin kan bli. 😊
Skinnet ska vara krispigt, så man kan ta flagor av det och tugga i sig. Det går av sig själv om man bara häller av det utsmälta fettet med jämna mellanrum och låter ankan laga klart i ugnen.👍
Överlag är det här ingen snabbmat. Men gillar man att laga mat så kan man se fram mot en rolig halvdag i köket och en fantastisk festmåltid!💗

Här kommer receptet:


Apelsin-anka från Forsnäs Hemman
Ca 8 portioner
Ingredienser
2 ankor, 2-2,5 kg (helst färska Blekingeankor)
salt
vitpeppar
4 hela apelsiner
2 gula lökar
vitlök

Till apelsinsåsen:
Delar av de 4 apelsinerna.
0,75 dl socker
0,75 dl rödvinsvinäger
7 dl buljong, helst mörk ankbuljong (från förra tillagningen)
     eller kycklingbuljong
3 msk maizena
1,5 msk smör
Färsk ingefära
24 nejlikor
6 stjärnanis
2 stänger kanel
Vitlök


Börja med att göra apelsinsåsen:
Skölj apelsinerna och skala det gula med potatisskalare eller kniv, det gör inget om lite av det vita på skalet följer med. Det bittra bryter av mycket bra till ankornas feta kött. Strimla skalen och koka dem i 1 liter vatten i 2-3 minuter. Sila av och spara apelsinskalen. Koka socker och vinäger i en såskastrull i ca 5 minuter, så att det mörknar. Obs! Det ska ej brännas utan bara bli karamell. Tillsätt ank- eller kycklingbuljong och kryddorna, gärna grovt krossade. Sjud så att karamellen löser sig. Rör ut maizena i lite vätska i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen. Sila av kryddorna för att använda inne i ankan. Nu är såsen nästan klar att användas. Ställ den åt sidan under tiden du bereder ankan.
Skär ut apelsinfiléer: När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfiléer att garnera till ankan och apelsinsåsen.
Om ankorna är frysta ska man lägga dom i kylen under ca ett dygn innan tillagning och låta dom tina. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut ev. inkråm och spara till buljong. Skölj ankan och torka den. Salta och peppra ankan invändigt och utvändigt (rub). Skiva en lök och några klyftor vitlök och fyll ankorna med lök, de kryddor som silats av såsen samt 1/3 av de koka apelsinskalen. Man kan binda ihop ankan med steksnöre för att få en fin form på den, men det går alldeles utmärkt ändå.  
Lägg ankorna med ryggen uppåt i ugnsplåten. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Vänd sedan ankorna med bröstet uppåt, sänk värmen till 175 grader. Nu ska ankan ligga i ungen rätt länge. Häll bort ankfettet från plåten efterhand – men det gör inget om en del ankfett är kvar. Ankan behöver ej ösas. Efter ca 1,5 timme är ankan klar. Vissa vill endast ha en innertemperatur på 60 grader så att köttet fortfarande är lite rosa. Hos oss steker vi ankorna tills skinnet är torrt och krispigt, då är nog också köttets temperatur betydligt högre än 60C men ändå gott som bara den!
Ta ut ankan. Lägg på en skärbräda och låt den vila under något ett tag- 15minuter till som längst 30 minuter. Vi gillar inte folie utan stjälper en bunke/lergrytelock över, men folie är nog det vanligast valet för stadsbor. Vinkla ugnsplåten och skeda bort det mesta ankfettet. Häll såsen i ugnsplåten och vispa ur plåten med såsen. Samtidigt vispar du också ner en klick smör. Sedan silas såsen upp i en kastrull och de kvarvarande kokta apelsinskalsbitarna tillsätts och pressa i en eller flera klyftor vitlök, efter smak och riven ingefära. Slutligen smakar man av såsen med salt, peppar, apelsinskal och extra apelsinsaft, man kan ta det som är kvar efter man gjort apelsinfiléerna och krama ur dom, det brukar ge tillräckligt med saft. När allt är hoprört och väl avsmakat kan man hälla upp såsen i ett vackert såskärl för servering om man önskar.
Skär upp ankan genom att skära av lår och vingar. Lägg ankan på rygg och skär ut brösten. Skiva bröstfileerna tunt (tranchera). Lägg upp ankdelarna på fat och skeda över lite sås. Dekorera med apelsinfiléer. Servera med t.ex. pressad, kokt potatis eller ris.
Ett tips är att spara ankskrovet och koka ankfond på, tillsammans med ev. inkråm. Lägg ankskrovet och inkråmet i en större kastrull (gärna en tryckkokare) och täck till 3/4 med vatten, lägg i tärnade grönsaker som en lök, 2 morötter, 1/2 purjolök, 1/4 rotselleri, några stjälkar persilja, ett lagerblad, en nypa timjan samt vitpeppar. Koka i 1 timme. Sila av ankfonden och koka ner till hälften. Använd till såsen eller spara i kylen eller frys in till nästa gång.

Hela poängen med den här rätten är det krispiga ankskinnet, det saftiga, feta ankköttet och såsen med sin kryddning av nejlika, kanel, anis och apelsin. 
SÅ gott, kanske det godaste jag någonsin ätit.



Inga kommentarer: