torsdag 7 mars 2019

Soppa på Manlav.

Här är ett inlägg jag tvekat att skriva i flera år.
Nästan INGEN av er som läser ska göra detta! 😞
Manlav växer på riktigt mogna och gamla tallar och .....dom finns nästan inte längre kvar. Rovdriften i det Svenska "skogsbruket" (läs: Skövlingen värre än Amazonas regnskogar) gör att vi ser väldigt lite av dessa hänglavar till och med här i Lapplands extrema glesbygd. 😢
Dom är dessutom känsliga för luftföroreningar. Så jag gissar att nästan ingen nedanför norra Dalarna eller utåt kusten kan (eller bör) tillgodogöra sig detta tips. 👎
Men ändå, för oss är det ett kulturhistoriskt grundat livsmedel som fyller en roll ingen annan "växt" kan göra. Och Manlav är inte bara en växt, utan det är en symbios mellan en svamp och en alg, som växer i Lapplands inland land! Som nori-ark men för oss här i fjällnära inlandet! Enormt nyttigt på ett helt unikt sätt i vår region. Manlavssoppa är inget vi äter dagligdags, snarare ännu mer exklusivt än de där rätterna man äter till jul och midsommar. Manlavssoppa får vi möjligheten att äta kanske 1 eller max 2 gånger om året.  😌                                                                                                                                                                                         
Så också därför vill vi beskriva vår användning! Om det är så att absolut ingen har chans att göra den eller BÖR göra den nu, så kanske ändå någon håller det i minnet och berättar för sina barn och barnbarn när civilisationen väl kollapsat och tallarna växt upp igen. Det här är god och NYTTIG föda. 😋                                                                                                                                                                                       
Så här avgränsar vi vår manlavs-plockning. Laven växer bara på helt mogna och uppvuxna träd i regioner utan luftföroreningar. Det gör ju att det här i sig är en svårt hotad art i dagsläget. MEN vi bor ju precis här, och när vårvinterstormarna härjar så blåser en hel del kvistar ned från träden, och de har lav på sig.                                                                                                                                             
                                                             
Nu är ju renskötseln OCKSÅ en svårt hotad verksamhet och renarna bara älskar att äta på de här nedblåsta grenarna på sin vandring upp från skogslandet vid Norrlandskusten mot Lapplandsfjällen. Dom älskar att gå förbi oss (som har ett fåtal hektar oförstörd skog på våra ägor) och äta dessa nedblåsta kvistar med manlav på vägen. Så vi vill helst spara dom åt renarna. 💗   
                   
Men vi vill helst inte att renarna kommer in i själva trädgården och börjar tugga på våra bärbuskar och äppelträd (som ju ändå inte trivs så bra så här kallt till). Så vår kompromiss är att  renarna får alla nedblåsta lavgrenar utanför själva trädgården. Där finns en lång och  bred (över en hektar i bredd) stor passage mot fjällen och vi ser dom i stora flockar varje vår på deras väg upp mot fjällen. Jättefina! 😊
Kolla här när vi satte potatis för ett par år sedan. http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/05/rena-rama-potatissattningen.html
Så här ser det ut nästan varje år. Det är SÅ härligt att få se dessa underbara djur som helt är anpassade till vår region att hitta sin väg fram till sommarvistena helt på sin egen hand genom vårt gamla nubyggar-hemman. 💕

Men kvistarna som faller inom själva närområdet till vårt hemman (i trädgården, kanske max en tjugondel av all lav som faller inom våra marker) de plockar vi, tar laven av och rensar noggrant. Över 95% får alltså renarna tillgodo under sin vandring mot fjällen i nordväst.

Sen gör man så här:

Så gör du Lailas manlavssoppa (modifierad av Husmor på Forsnäs Hemman)
Manlav, ungefär så mycket att det motsvarar storleken på en handboll.
0.51 vatten
6 dl grädde (Vi på Forsnäs Hemman använder vår getmjölk och getgrädde) 
1 buljongtärning (grönsaksbuljong) och salt (Vi på Forsnäs Hemman använder vår allkrydda) http://forsnashemman.tictail.com/product/libbsticka 
Redning med majsenamjöl eller liknande (Vi på Forsnäs Hemman använder eget kornmjöl) 

1. Rensa laven från barr, små kvistar och annat skräp.
2. Förväll laven i tre omgångar, cirka 5 minuters kokning varje gång.
Skölj i kallt vatten efter varje förvällning. Det är viktigt att laven har hunnit "svälla upp" och blivit "slemmig" efter dessa omgångar av kortvarig kokning. 
3. Sedan ska laven klippas eller skäras upp i små bitar. Har man tillgång till en matberedare eller stavmixer så använder man den.
4. Tillsätt sedan 0.5 liter vatten och lägg i buljongtärningen (eller Forsnäs Hemmans allkrydda). Det ger soppan lite sälta och mustighet. Låt allt koka svagt i cirka 5 minuter.
5. Tillsätt grädden och låt allt koka i 2-3 minuter. Vill du att soppan ska ha lite tjockare konsistens så reder man den med mer mjöl.

Receptet fick vi ursprungligen från Laila Spik. Här är ett tidigare inlägg vi skrivit om henne och den absolut makalösa filmen hon gjort. Den borde alla se om dom är intresserade av att samla naturlig föda här i allra Kallaste Nord. 

Manlavssoppan har (som Laila säger upprepade gånger i filmen) "Väldigt God Smak". 😜

Inga kommentarer: