torsdag 29 juni 2017

Skattletare av ren slump

Vilken udda upplevelse vi hade när vi gjorde nya hagar till getterna igår! 😲
Vi stod och sågade ner småträd för att få en bra stig att valla getterna längs. Det är mitt i en dunge riktigt gammal skog som står på otroligt våt mark. Jag tittar upp aldeles bredvid mig på en stor, gammal gran och uppe på stammen hänger....en blomampel av flätade grenar?!?!
Fäst med en ståltråd.
Vad? Nån som gjort ett riktigt dåligt försök till ett fågelbo?
Men närmare undersökning visade att ampeln innehåller en plastlåda och plastlådan var en "skatt" för något som heter Geocaching. Folk med GPS åker runt i skog och mark och letar efter särskilda ställen och där skriver dom in sitt fynd och loggar det tydligen också på internet. Som orientering fast med GPS istället för med karta.
Så vi hittade alltså en skatt, alldeles utan vare sig en traditionell skattkarta eller en GPS. ✌
Skatten inrättades tydligen under 2014 och den första månaden hade "vi" (den är ju på vår mark) hela 14 besökare. Några av dom måste ha varit beundrare till Forsnäs Hemman, för dom har tagit sina användarnamn från våra killingars Sydsamiska namn. Hej på er, ni geocachare som kallar er Silpe och Biejjie. 💗
Det var också väldigt många besökare den andra året, men sedan verkar hypen för geochatching ha avtagit? I år hittills har skatten bara funnits av 3 personer, och så oss då. 😀 Totalt har den hittats av 41 personer under dessa snart 3 år.
Burken hade spruckit och var inte längre vattentät, så vi har bytt burk och även lagt i en extra liten skatt. 👍
Men samtidigt får vi ju lite problem, för inom 2 dagar kommer skatten vara inhägnad av estängsel! Kanske tycker en del geocach-entusiaster att det är värt att bli "zappade" för att hitta skatten, men jag kommer nog ändå försöka maila ansvarig organisation och föreslå en mindre förflyttning av Skatten på Forsnäs Hemman.

Inga kommentarer: