onsdag 28 juni 2017

Äggoljetempera-miljövänlig färg

En ljuvlig bild av rödbläran som blommar framför snickeriet. Väggen är målad i Faluröd, men den understa brädan, som Husbonden fick byta ut vid renoveringen, den är målad med äggoljetempera.
När vi började bygga ut och renovera Forsnäs Hemman tog vi oss en rejäl funderare kring vilka fasadbehandlingar vi skulle använda. Det kanske låter självklart för dom flesta med "traditionell Faluröd". Men tyvärr är den mest svenska av alla färger inte alls så ofarlig som man skulle vilja.
Här är lite korta utdrag ur produktdatabladet för Faluröd: "Töm ej i avloppet, Skall oskadliggöras på säkert sätt, Lämna till insamlingsställe för farligt avfall, Undvik utsläpp till miljön. Får inte komma i direkt kontakt med hud".
Huvvaligen! 😕
Här i Lappland klarar sig rena träfasader väldigt bra under många år. Så vi beslutade att alla våra "nybygda" byggnader och husfasaden ska få gråna naturligt. 👍De hus som redan är rödmålade ska vi fortsätta att rödmåla, men vi kommer använda äggoljetempera, som är gjord på jordpigment utan gifter i, istället för Faluröd som är gjort för metallslagg, som alltså innehåller en hel del giftigt elände.

Färgen har jag blandat själv. Och "receptet" utgår från en färg från AvJord, som heter "5 december", men som jag förändrat för att få den mer lämpad för utomhusbruk men ändå så miljövänlig som bara är möjligt. 💗Jag ville också ha en gladröd färg, lite mer lik den ljusröda "faluröd" än den mer vinröda originalnyansen. Det här var lite av en testmålning och trots att den suttit på en bräda aldeles nere vid marken så är den i perfekt skick efter 2 år och jag är mycket nöjd. Framöver när vi behöver måla om så kommer vi att använda denna färg på alla Hemmanets målade byggnader.😃

Inga kommentarer: