onsdag 21 november 2018

Svamp-switch med blodsopp

Dagens nya upplevelse var att vi fick prova en helt ny svampsort, och en som vi troligen aldrig kommer få äta igen. Spännande!  😊 Vi har gjort ett byte med en Facebook-kompis som bor i Skåne. Så vi skickade honom en påse fin Fläcksopp (Leccinum variicolor), som vi kan plocka här uppe i Lappland vissa särskilt goda svampår, Och i utbyte fick vi en fin påse blodsopp, som vi aldrig hittar här hos oss i allra Kallaste Nord.
Så nu passade vi på att provsmaka blodsopp. 💗

När man vill känna smaken allra bäst är det enklast möjliga tillagning som gäller. Vi steker i animaliskt fett, oftast renfett och äter en enkel svampmacka.  Vanligen smakar inte soppar så starkt, men blodsoppen hade en mycket unik doft. Som metall eller blod. Kanske är det inte bara för dess röda färg utan också för doften som den har fått sitt namn. De enstaka bitar jag provsmakade under tillagningen, som bara var lätt stekta, smakade också "köttigt", nästan som blodriska som är en av våra lokala favoritsvampar. När blodsoppen var färdigstekt hade den tappat mycket av den köttiga karaktären och smakade milt av umami. 
En intressant och rolig upplevelse så här i mörkaste november. 👍


Inga kommentarer: