fredag 19 oktober 2018

Frysa mjölk.

En av senhöstens sysslor för mig som Husmor på Forsnäs Hemman är att frysa en del mjölk. Den kan låta underligt, men det finns flera goda skäl för oss att göra det. 😊
Denna tid på året, när den mesta höstslakten är gjord så går det att se hur mycket utrymme man har över i frysarna. Och frysar har bättre effektivitet ju mer dom är fyllda. Så de mindre utrymmen som ännu är tomma ser vi till att utnyttja maximalt genom att frysa mjölk. 👍

Vi använder inte särskilt mycket mjölk i vår familj. Vi äter med inriktning mot stenålderskost, om än inte helt renlärigt. Så mjölk är ett livsmedel vi sällan stoppar i oss. Men vi har egna lappgetter, och dom ger mjölk, så i en del gratänger, soppor och såser använder vi några deciliter. Och när vi gör egen mjukglass, mest till barnen. I det fallet känns det bättre att utnyttja den lilla extra plats vi har i frysen för att spara egen mjölk, än att köpa industriell mjölk, som både är uppvärmd (pastöriserad) och sönderslagen (homogeniserad), och där vi nog kan säga att djuren inte alls haft det så bra som hos oss. 💗

Så här fryser vi mjölken; 
För att göra den lättstaplad använder vi fyrkantiga tetror i olika storlekar. Klipper upp dom på ena sidan och håller sedan ihop dom med gummisnoddar undertiden allt fryser. Vi klär tetrorna med plastpåsar och häller i nymjölkad getmjölk som vi silar rent rakt ner i tetrorna, med hjälp av en liten vanlig tesil. På med en påsklämma eller gummisnodd och  ner i frysen. När allt är stenhårt, tar vi ut mjölk-kuben ur tetrapacket. Det går lätt i och med att vi klippt upp en sida på den. Tetrorna kan vi återanvända som "frysformar". Vi fryser mjölk i olika stora block, en två deciliters-klump passar perfekt till en sås medan man kan ta ett 4,5 deciliters block till en soppa eller gratäng. 

Ett tidigare inlägg om när vi gör egen glass på getmjölk från våra fina Lappgetter:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/06/vi-gor-egen-glass.html

Inga kommentarer: