onsdag 6 september 2017

Självförsörjande på julgran

Det kan tyckas vara fel tid att snacka julgranar. Och man kanske kan tro att det inte är nåt att bry sig om att vi, mitt i glesbygden är självförsörjande på julgranar. Det är väl bara att gå och hugga ner en fin gran?
Men vi gör lite mer än så, och just nu är precis rätt tid att snacka om det. Vi lägger inte ner världens jobb, men nån gång under hösten/förvintern går jag runt och tittar upp potentiella framtida julgranar. Dom är lämpliga att börja jobba på när toppskottet är ungefär i brösthöjd på mig. Då tar man och beskär tillbaks årets toppskott till ungefär halva sin längd. Man kan se tillväxt punkterna ganska tydligt dom små bruna toppar mellan barren på årsskotten. Men man behöver egentligen inte bry sig om att beskära efter dom. Klipp bara av halva topparna. Då blir granen tät och fin och kommer bli en mycket finare julgran än en som fått växa fritt.
Bort med halva toppskottet.                                              En björk på norrsidan, perfekt! 
 Oftast beskär jag en gran under 3-5 år innan den sedan blir julgran. Och jag beskär kanske 2-3 träd för varje julgran vi till slut väljer. För en del blir inte så fina i slutändan. Vi har en del rost på våra granar och dessa tar vi bort vartefter. Det finns tillräckligt med fina granar kvar för att fylla alla våra behov.
Gran med rost, den blir aldrig julgran.
Ett sista tips för trångbodda. Den perfekta julgranen är fin och frodig, beskuren under några år och har kompisar på norrsidan. En björk som på bilden eller kanske andra granar. Vitsen med det är att granen blir glesare och har kortare grenar på norrsidan. För oss så är det en stor fördel. Eftersom vi är relativt trångbodda sen vi flyttat till en ganska litet och blygsamt hus, från en av Vilhelminas största villor, med 9 rum (det var iofs ett av våra bästa beslut nånsin i livet).  Med en gran som haft "kompisar på norrsidan" kan vi pressa in den glesvuxna sidan i hörnet där granen brukar stå och från framsidan ser det ut som en fullväxt och fin Disney-gran, men den tar bara upp hälften så stor plats!
Julgranen i sitt hörn mellan bokhylla och dörröppningen till hallen.
Vi hänger alltid vår vackra rana i samiska färger i bakgrunden.







Inga kommentarer: