onsdag 23 augusti 2017

Skörda dyngstör

Nu är precis rätta tiden att skörda dyngstörarna. Eller Gårdsskräppa (Rumex Longifolius) som den formellt heter. Det är fröna man är ute efter. Fröställningarnas "vingar" har ett litet, litet frö mitt i sig, därför har torkade fröställningar av skräppa höga halter av protein och till och med en del fett i sig.
Extremt värdefullt för självförsörjare som till viss del vill livnära sig på samlande. Och skräppor användes också en hel del av nordamerikanska indianstammar, traditionellt. Mogna frön från bruna fröställningar har mest näring, men också en rätt besk smak. Därför torkar jag alltid fortfarande gröna fröställningar, men precis när dom är så mogna att man börjar se de första fröna skifta färg till rosa/beige.
Sen torkar vi dom i soltorken och förvarar dom i stora lufttäta plåtburkar tills dom ska användas.

Inga kommentarer: