tisdag 16 maj 2017

Värmargrytan i våra hjärtan!

Vi har fått fyra säckar restpotatis av våra grannar! Härligt att få ha så goda kontakter mellan alla oss bybor! 😊
Nu kokar vi dom till hönsen och grisarna och passar på att hylla värmargrytan!
Det står nog mängder av gamla rostiga värmargrytor runt om på oanvända gårdar. Eftersom dom ser så slitna ut är det lätt att tro att dom inte längre går att använda.
Men inget kan vara mer FEL!
Lite ytrost är inget problem alls på dessa rejäla gamla doningar som är gjorda av riktigt tjock plåt och som har fantastiska grytor i ren koppar. Vi har nyligen unnat vår värmargryta en ny skorsten för just den hade blivit lite spröd och vi ville ha en rejält lång skorsten också. Ju längre skorsten desto bättre drag. 👍
Värmargrytor är dessutom extremt energieffektiva. Man eldar en liten eld, nederst inuti själva värmaren och i princip all värme används till att koka det som ligger i den stora grytan.

Vi kokar allt möjligt i vår värmargryta. Just idag alltså skräppotatis till djuren. Och direkt efter vi tömt ut potatisen ska vi koka alla äggskal som vi fått från vänner och bekanta under året. Sen blir det kalktillskott till våra hönor och vi slipper köpa "snäckskal" från andra sidan världen för att ge dom extra kalk. Återvinning och miljövänligt! 😀

Mer om att återvinna äggskal kan man läsa HÄR.






Inga kommentarer: