tisdag 24 maj 2016

Hjälp oss lösa ett 177 år gammalt fågel-mysterium

Vi gillar fåglar och har massor av olika arter runt Forsnäs Hemman.
Men det här är ett mysterium vi inte lyckats lösa.
År 1839, för exakt 177 år sedan siktades två mycket ovanliga fåglar i Dåres (nuvarande byn Dorris) i Lapplands fjällvärld. Det var den här tiden på året, vid "Ersmäss" som infaller ca 18 maj och fåglarna stannade en vecka. Så långt upp mot fjället är det fortfarande till stor del snötäckt mark denna tid, så fåglarna höll till på de små fläckarna av barmark som tinat fram.

Vid det laget hade nybyggarfamiljen Arvidsson levt och byggt upp sitt nybyggar-hemman under 5 år. Man levde nära naturen och hade god iakttagelseförmåga om djur och natur. Därför har vi så här långt senare ett fågelmysterium som har beskrivits detaljrikt.
Troligen nån form av felflygning?
Men vilken fågel var det?
Vet du?

Så här lyder historien:
" Ersmässan nåddes, men icke hade lärkan låtit höra av sig. Till de bara markfläckarna hade kommit två fåglar, om vilka Dåresborna icke hade någon kännedom eller visste vad slags fåglar det var. De voro bra mycket större än skvaka-trastar (troligen i detta fall koltrast, även om björktrasten vanligen avses), men mindre än åkerhöns (Ljungpipare). De voro klart blå till färgen och ovanpå huvudena hade de fingerlånga uppstående fjädrar, som bildade likasom en krona.
Man undrade högeligen över, vad slags fåglar detta kunde vara och vad det kunde hava för betydelse, att sådana ovanliga fåglar visade sig. Fåglarna sprungo omkring en veckas tid vid husen men sedan försvunno de för alltid."
Boken Nybyggares Dagliga Leverne av O-P Pettersson, sid 410.

Inga kommentarer: