fredag 20 mars 2015

Sällsynt solförmörkelse

Här var det rejäl solförmörkelse idag. Vi bor så pass långt norrut och i inlandet att vi hade 93% täckning av solskivan. Det märktes, för när det var som mörkast var det ett udda, dimmigt ljus över nejden i 15 minuters tid. Inte alls som gryning eller skymning utan bara konstigt, lite nervpirrande!
Vi hade förberett oss med att bygga grejer. En kartong med ett litet hål i ena kortsidan och vitt papper tejpat på insidan av andra kortsidan för att projicera solen. Och ett stativ med Hemmanets bästa kikare monterat på (med den allsmäktiga silvertjepen) och vitt papper på en pizza-kartong för att projicera solen på.
Vi experimenterar, funkar det bättre om man skuggar kikaren. Och Husmor stoppar huvudet i kartongen.
Inte ens svår förkylning, rethosta, rinnande näsa och feber skulle stoppa oss. Tack och lov gav sig feberfrossan i morse.
Första bilden är tagen strax efter kl 10 och sista alldeles före kl 12. Så otroligt roligt att vi fått se detta. De senaste himlafenomenen: meteoritstormarna, kometerna och norrskenen har blivit osynliga genom ett tjockt molntäcke.....men nu var det äntligen vår chans att se en spektakulär himmelsk show!

2 kommentarer:

Linnea sa...

Vi använde helt enkelt svetsskydd (dom sa på TV att man kunde använda såna), det var riktigt coolt, men riktigt bra idéer ni hade :)

Forsnäs Hemman sa...

Vad roligt Linnea.
Vi hade också en svetshjälm, men bara en. Och vi ville passa på att prova de andra idéerna (som vi hittat på internet) nu när det fanns något så spännande som sonen gillade att fixa inför. =)
Också spännande att se att det son fungerade bäst att fotografera var projiceringen från kikaren, inte lådan eller svetshjälmen.
Så nu har vi ett livslångt fotominne av händelsen! =)
Mvh, AJ