Egentligen är det lättast att rensa dom frusna. Vi använder oss av en rullbräda, som vi också rensar lingon på. Man lutar bara brädan lätt och skakar bären nedåt, bären rullar lätt och blad, barr och annat stannar kvar på brädan. Eftersom bären är frusna har dom ofta kvar lite mossa eller nåt fruset blad som sitter fast, det får man efterrensa för hand.
Om man ska rensa bären ofrusna tjänar man mycket på att breda ut bären på en bricka inomhus först och låta dom torka lätt på ytan. Tranbär är alltid blöta, beroende på att man plockar dom på senhösten och när dom redan frusit. Skulle man försöka rensa dom blöta så skulle man behöva sitta och plocka bort individuella blad och barr som fastnar på dom blöta bären. Genom att torka dom innan rensning, så fastnar inte allt fnas på dom utan man kan rensa dom med hjälp av rullbrädan, precis som med de frusna bären.
Observera bäret högst upp till vänster, som har sin sytrådstunna stjälk kvar. Dom kan man unna sig att rensa bort. |
Det finns inget som är lättare än att förvara tranbär. Dom innehåller sitt eget konserveringsmedel, behöver inget socker och man ska absolut inte slösa med plats åt dom i frysen. Dom är näst intill oförstörbara.
Vi fyller helt enkelt vanliga glasburkar med bär, fyller på med klart, friskt & kallt vatten och skruvar locken. In i matkällaren och dom håller lätt över hela kommande år. Eftersom vi ändå plockar ganska lite tranbär, brukar vi mest använda mindre och mellanstora burkar till de här bären.
Läs också:
Del 1, som beskriver hur man hittar och plockar tranbär.
Del 3 handlar om hur vi använder tranbär i vår familj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar