tisdag 18 februari 2014

Skidtid och skoter-ofrid

Vårvintern kommer och det härliga ljuset på eftermiddagarna lockar till alla slags vinteraktiviteter. Just nu tränas det ganska mycket skidor inför "Lilla Vasaloppet" på Strandskolan. Här är vi på väg ut till skoterspåret på långmyren.
Vi har också många meter egna "skidpår" eftersom husbonden kör upp vintervägar med vår skoter för att dra hem timmer och ved (i den här familjen nöjesåks ingen skoter, mer än att ungarna får åka bakpå, när herrn ändå är ute och kör timmer). Dessutom går det utmärkt att åka skidor på byavägen, så nog är det lättsamt att ta sig runt.

Dom som nöjesåker skoter kommer vi snart höra dagarna i ända från långmyren. Här är en bild på skoterledens trevägskorsning, som ligger på vår närmsta myrlägda, rena storstadskänslan med skyltning åt alla håll.
Om två år går skoterklubbens nyttjandeavtal med hemmanet ut, och då kommer vi inte att förnya det. På så sätt kommer leden att behöva dras några hundra meter längre bort från Forsnäs Hemman. Vi kommer slippa mycket av bullret. Men det allra viktigaste är att vi hoppas kunna undvika att få vintervägarna sönderkörda. Det har kostat husbonden mycket möda och många extra arbetstimmar att göra om vintervägarna flera gånger varje vårvinter. Skoterturister verkar tro att dom är ute och kör i orörd "vildmark" där man får göra som man vill och tydligen inte kan skada varken natur eller infrastruktur.

1 kommentar:

WinterzMoon sa...

Skönt att skoterleden kan dras någon annanstans. Jag själv vill ju bo ute på landet/skogen för att bland annat slippa oljud.
Fint att ni har så mycket snö! Här nere är det vårväder med jämna regnskurar, men det är iallafall skönt att lyssna på fåglarna som sjunger. :)