fredag 4 oktober 2013

Herbarium

En del presenter är ju så bra. Som min växtpress, som jag fick när jag var lill-liten av morbror. Alldeles handgjord och till för att samla ihop sitt eget herbarium (växtsamling) av torkade växter. Ganska snart användes inte pressen i lärosyfte, utan för njutning. Det samlades blommor i alla de vackra färger som fanns. Blå Förgätmigej, rosa rosor och penséer i massor. Och av dom gjordes tavlor, vykort och dekorationer av allehanda slag. Och allra mest färgrika var höstlöven.
Fortfarande, efter mer än 30 år, pressar jag höstlöv, mest varenda år. När jag öppnar pressen på senhösten så återkommer barndomen. Man spänner upp repet, lyfter försiktigt bort läskpapperet och vecklar ut arket av gråpapper. Vilka skönheter döljer sig där inne? Har man lyckats? Vilket pyssel kan man göra med denna rikedom? För så känns det.....jag har samlat ihop en gyllene skatt av ljusgula vinbärsblad, gyllenröd aronia, brinnande orange rönn och fräscha gröngula asp-slantar. Ljuvliga färger och former som kommer bära oss genom den tysta vita årstid som nu randas. Så tack morbror, för en alldeles fantastisk gåva, som räckt i 30 år och fortfarande gläder mig om och om igen!    

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja men visst är det underbart med en egen växtpress! Jag har en likadan och den används flitigt, både för privat bruk och så med alla dagbarnen. Vi samlar och pressar blommor och blad under hela säsongen, och på vintern blir det krukväxter och snittblommor som får bidra ;)
Mina gråpapper däremot är otroligt slitna... har du nåt tips var jag kan få tag i nya? Eller blå, som dina ser ut att vara.