I dessa bärtider är det dags att publicera vårt allra bästa bär-tips; gör vattlingon.
Detta är den ursprungliga varianten av lingon på burk, innan socker eller konserveringsmedel var tillgängliga. Eftersom lingon innehåller rikligt med eget konserveringsmedel, bensoesyra, så behövs inget annat än lingonen och vatten. Man behöver inte koka bären, eller tillsätta några konserveringsmedel. Ta bara fina, röda lingon, rensa o skölj i vatten, fyll burkarna och häll på rent vatten. Vi som har eget fjällvatten från djupborrad rullstens-ås, tar vattnet direkt från kran. Dom stackars stadsborna borde troligen ta kokt, avsvalnat vatten istället. Burkarna håller sig minst ett år i jordkällaren och används till diverse. Det viktigaste för oss är så klart den traditionella jul efterrätten "vattlingon med vispad grädde och socker", men den största delen använder vi till måltidsdryck.
1 kommentar:
Oj så fint! Jag delade med mig av ditt fina inlägg på "Fejan"
Trevlig helg/ Tyra
Skicka en kommentar