tisdag 24 september 2013

Torkade äppelskivor

Smaskens, som mellis eller till skolans fruktstund och friluftsdagar. Eller som extra nyttigt Fredagsmys. Men man ska inte äta för mycket torkad frukt på en gång, det blir obalans i magen.

Ett tips är att fråga runt efter folk som har äppelträd i samhället, eller sätt in en annons i lokaltidningen. Många kan inte, eller vill inte ta hand som sina äpplen. I en del samhällen finns också övergivna äppelträd och andra fruktträd på gamla villatomter där husen är rivna sedan länge. Vi har till & med hittat några vilda, självsådda äppelträd med väldigt goda äpplen.
Även fallfrukt går bra att ta hand om, exempelvis för att torka, om man jobbar snabbt. Äpplena på bilden ramlade ner vid en storm några dagar innan dom torkades. En del hade blivit bruna och mosiga, men de allra flesta gick jättebra att skiva och torka.
Sämre äpplen, och äppelskrutten uppskattas av alla gårdens djur, Ölandsgässen, Gotlandskaninerna, Blekingeankorna, Ölandshönsen och inte minst Lappgetterna.

Vi har fått många frågor om torkade äppelskivor, så här kommer lite uppföljning: Vi använder en torkmaskin som heter Evermat. Den har 6 ollor, men vi har köpt till 3 st, och torkar allt (kött, svamp, bär o frukt) med 9 våningar. Inställd på 40C så torkar det allra mesta över natten. Vi köpte Evermaten för att den var lokalproducerad, och vi har haft den länge, 12-13 år. Vi är väldigt nöjda med den, robust och lätt konstruktion. Enkel att rengöra, med höga våningar och uppenbarligen väldigt hållbar.
Arbetsgången med att göra äppelskivor är: först lägger vi äpplena i blöt i kallt vatten i diskhon (för rengöring), och gör sen i ordning en skål med nån liter vatten och något surt i, en pressad citron, lite vinäger eller ättika eller vinsyra. Från Facebook-diskussionerna fick vi ett tips om att det också fungerar med 1 liter vatten och 1 tsk salt. I den här skålen lägger man äppelskivorna direkt efter man har skivat upp äpplena, det hindrar dom från att oxidera, så dom inte blir lika bruna när dom torkas sedan. Det är egentligen inte skivor utan klyftor som vi gör. Vi delar äpplena i hälften och klyftar sedan runt skruttet i mitten. Efter varje äpple slänger vi skivorna i skålen med surt vatten. När vi skivat 2-3 äpplen tar vi upp skivorna direkt, så att de första skivorna har legat i några minuter i surt vatten och de senaste bara någon halvminut. Sedan lägger vi ut dom på ollorna och låter ollorna droppa av några minuter. Sen direkt in i torken på ca 40C.

Efter någon-några timmar kan man med fördel gå och vända på skivorna eller bara röra om i ollorna. Sen låter man allt torka tills det blir ordentligt torrt, lite segmjukt sådär som äppelringar brukar vara. Vi förvarar våra äppelskivor i papperspåsar som vi återanvänder, t.ex. de där som man brukar köpa lösgodis i eller sockerpåsar. Sen ligger de i ett av våra köksskåp. Det fungerar bra hos oss som bor i Lappland, med torrt inlandsklimat. Kanske går det inte lika bra längs kusterna eller söderut.

Inga kommentarer: