lördag 8 juni 2019

Pumpasoppa med Kroshka

Då har vi äntligen skurit upp vår enda vintersquash/pumpa av sorten Kroshka från förra säsongen och börjat prova olika sätt att äta den. Det är en av de härdigaste sorterna påstås det, och nyttigaste. Men den är lite extra söt, så tydligen kan det vara lite svårt att "laga mat" med den. Och...... man kan ju bara äta en viss mängd pumpapaj. 😜
Så vi måste undersöka om det finns några bra sätt att äta den om vi ska fortsätta odla den här sorten.
För den blir stor, i Lapplandsmått mätt. Denna vägde 3,5 kg vid skörd den första oktober i höstas. Hållbarheten ska vara otroligt lång, minst ett år och jag har också läst om någon med ett rekord på två års lagring.  Men eftersom vi inte ville ta upp utrymme i växthuset (plantorna blir rätt stora) ifall vi tyckte sorten inte var god, så bestämde vi oss för att använda upp vår pumpa redan nu så vi kunde provsmaka, om det är en sort vi vill fortsätta odla. På dessa 8 månader hade den minskat i vikt till 2,9 kg eller med 17%. När vi skördade den var den sobert grågrön i skalet  men nu har den mognat till en läcker orange/aprikos nyans. 😊
Rå smakade den utmärkt, som en söt typ av gurka, och vi kommer absolut kunna äta en del bara skuret i skivor som "fredags-mys". Och nu har vi använt ca hälften till att göra en soppa. Receptet fick vi från ett gammalt nummer av FOBOs medlemstidskrift Odlaren (Föreningen Organisk-Biologisk Odling), nummer 4/2006.  http://www.fobo.se/index.php/odlarenmeny/odlaren-argangar-meny/odlaren-2006-meny

Pumpasoppa med röda linser och majs.
* 4 medelstora lökar
* 800gr fast pumpa (vintersquash)
* 2 dl röda linser
* 1 burk majs, 340 gr
* 1 liter vatten
* 2 msk olja (vi använde rapsolja)
* grönsaksbuljong
* salt och peppar efter smak
Bryn löken i oljan. Tillsätt kokande vatten, buljong och linser, samt den skalade och tärnade pumpan, koka i 30 min. Tillsätt majsen. Låt sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med peppar och salt.

Vi följde receptet helt förutom att jag också hackade i några nävar av min egenodlade ostronskivling, som fick koka med under hela tiden. Jag har också provat annan svamp, t.ex. torkad sandsopp, Karl Johan och en gång trattkantareller. Och det blir också jättegott. Det verkar som att svamp i ger soppan den där extra umami-smaken som gör den helt oemotståndligt smaskig! 😋

Andra halvan ska vi snart prova att ungssteka i tärningar, tillsammans med rotfrukter.

Fröer till Kroshka finns att köpa från Runåbergs:
https://www.runabergsfroer.se/?p=140

Vi fick tag på våra fröer från en medlem i föreningen Sesam som odlat dom i norra Sverige ett tag, så kanske var dom lite extra härdiga. I år ska vi självklart prova få fram fröer själv. 👍

Inga kommentarer: