Ett litet tips för självhushållare där dagens 24 timmar ibland inte helt räcker till.
Snabbmat! 😊
Hos oss här på Forsnäs Hemman i Lappland är det ganska vanligt att vi gör en "söndagssoppa". Det är en grövre variant. Inga finhackade grönsaker utan rejäla munsbitar. Då går det snabbt att hacka till en 4,5 liters tryckkokaren eller en 10 liters kastrull av vanligt slag. Ingredienser är sånt som kålrötter, rovor, potatis, morötter, palsternacka, svartrot, haverot, jordärtskocka, rotsolros, selleri/rotselleri, purjolök eller annan lök och kanske tomater om man har det kvar på lager eller i frysen, ofta en del torkad svamp i och sen diverse bladgrönt som persilja, svinmålla, nässlor, mangold, björnrot, mästerrot eller dill. Lite chili gör sig också bra för det mesta. Och som alltid......libbsticka! Buljong-örten! 😋
Recept är helt omöjligt att utfärda på en "Söndagssoppa". Man tar de vegetabilier man har. Vilken typ av kött man använder är också egentligen irrelevant, bara det är en hyfsad andel animaliska proteiner. Annat kan man inte stå sig på här i Kallaste Nord. 😉
Poängen är att en sån soppa snabbt hackas ihop på en halvtimme på en söndag. Och i en sån mängd att den räcker inte bara till söndagsmiddag utan också till lunch/middag i minst 2-3 dagar framöver. Alltså snabbmat. 👍
Och absolut supersmaskig, jämt. 😁
Otroligt värdefullt vissa tider på året. Som denna, när vi måste jobba extra hårt med djuren och samtidigt börjar förbereda odlingarna med försådder och ändå gärna vill hinna sova 8 timmar per dygn. 💗
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar