söndag 16 september 2018

Tomatsås.

Till och med vi här i kallaste Lappland får så många tomater den här tiden att vi kan unna oss att koka in lite tomatsås till vinterns middagar. 😊
Receptet är superenkelt; rengör tomaterna noggrant och dela dom i mindre bitar. Det går att använda spruckna och såna som trillat ner, och även gröna. Bara man rengör dom noggrant innan. Gröna kan gärna hackas i mycket tunna skivor eller små bitar. Jag lägger allt i mixern och kör så det blir helt slätt innan jag börjar koka. Maximalt arbetsbesparande och lika gott! 😏

Koka allt med 1 msk socker och 1 tsk salt per liter hackad tomat. Koka tills det tjocknat så det inte är helt vattnigt. Det är mycket vätska i tomater så det kan ta nån timma eller två. Låt svalna.👍

Sen fick jag nyligen ett supertips på ett praktiskt sätt att frysa in dom. Man kan ha dom i påsar och lägga påsarna i lager på plastlock under infrysningen. Varje påse blir platt, fin och perfekt formad för att lätt stapla och förvara effektivt i frysen under vintern. Tack Agneta! 💗

Vi smakade på lite av den färdiga tomatsåsen. SÅ gott, en helt annan smak än de köpta förpackningarna. Det här blir "söbben" till vinterns köttfärssås och grytor. 😋

Inga kommentarer: