Jag tar upp sista paketet fryst kaffeost från våra Lappgetters mjölk, samtidigt som vi precis väntar på att vår första Lappget för våren ska få killingar. 💗På tisdag har hon gått 150 dagar, vilket sägs vara snitt.
Vi börjar vara extra vaksamma från ca 145 dagar och för var dag stiger spänningen. Det finns inget så otroligt ljuvligt som nyfödda killingar. 😍
Och kaffeost är också lika otroligt ljuvligt när det kommer till mat! 😋Det är i och för sig den enda ost jag kan göra. Den traditionella samiska kaffeosten. Man använde den att bjuda av till finfrämmande, i små kuber, gärna serverade i vackra pressglasskålar. En slags kombination av både doppa, grädde och socker till kaffet. Särskilt god blir den när jag har chans att röka den, så som samerna gjorde med sina allra tidigaste ostar, dom som enbart gjordes på renvajornas (de kvinnliga renarnas) mjölk.
Detta är en icke-rökt kaffeost på Lappgetternas mjölk. Lappgetterna var väldigt uppskattade av samerna, inte minst för att dom gav mer mjölk än renvajorna och för att man kunde göra så fin kaffeost av mjölken. 😊
Kanske vet inte så många att det går utmärkt att frysa kaffeosten. Så när vi har överskott på sensommaren/hösten passar jag på att frysa lite kaffeost. Och sen kan man njuta av den under vintern och nu när sista förpackningen är upptagen ur frysen, så väntar vi precis på att vår första get ska killa, om ca 4-6 dagar. 👍
Här är några tidigare inlägg jag gjort om vår goda kaffeost.
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2016/02/kaffeost.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2015/08/kaffepaus-med-ost.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2016/06/kaffeost-go-ost.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2016/07/godsaker-av-getmjolk.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar