torsdag 25 maj 2017

Den besvärliga mjölklösten

På Hemmanet äter vi väldigt lite mjölkmat, och dricker rakt ingen mjölk. Vi har tidigare ätit stenålderskost (ingen säd, stärkelserika rotsaker som potatis och inga mjölkprodukter). Numer äter vi lite av diverse, och när vi har mjölk, så slinker det ner en pannkaka och lasagne, eller två.

Idag var första dagen vi fick mjölk från vår get Freja, så vi passade på att grädda våfflor. Getmjölksvåfflor. Supergott med hallonsylt och blåbärssylt, vi unnade oss till och med en klick (köpt) grädde.
Under nybyggartiden var ju den Lappländska kulturen i princip motsatsen till stenålderskostens grundtanke. De stora födoämnena var just säd och mjölk, samt potatis om skörden var god.
Och mjölkproduktionen var en grundbult i livet. För kor är svåra att sköta och arbetsamma att hålla. Dessutom gav mjölken smör, som var en av få saker man kunde sälja för att få kontanter till allt övrigt som behövde köpas in. Man kan säga att nybyggarkulturen var en "smör-ekonomi".

Så här står det i några passager i vår favoritbok "Nybyggares Dagliga Leverne" om just mjölken och när äntligen vårens första ko kalvade.
"Då bar, kalvade, den ena kon och det gick lyckligt. Alla i stugan gladde sig över denna händelse ty nu var det slut med den besvärliga mjölklösten, bristen på mjölk".

Några år senare:
" Det är då en stor Guds nåd, att det har gått så lyckligt för kon att bära", sade matmodern och det tyckte nog alla de övriga, som voro inne i stugan.
Nog vore det en stor välgärning, om hon skulle komma att mjölka vackert tills dess att nästa ko bär. Men fasten kalven är vacker och lämpliga att sätta vid, låta den leva, och uppfödas till ko, så är det för mjölkens skull väl ej annan råd än att slakta den. Ena kon står ju åsint, uppsinad, och den andra mjölkar ju bara en liten skvätt på kalven och snart sinar hon ock av. Husbonden svarade "Det lär intet annat vara att göra än att slakta kalven. Nog är det en skada på en så vacker kokalv, men vi kunna rakt inte ställa oss mjölklös, utan mjölk, då vi äro så så många hjon i hushållet".

Ett tidigare inlägg om getmjölksvåfflor: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2014/07/frasiga-getmjolksvafflor.html

Inga kommentarer: