lördag 19 september 2015

Fett till fredagsmyset

En liten uppföljning till gårdagens inlägg "Trimma fettet". som vi skrev där så går inget av fettet till spillo. Det som inte håller tillräckligt bra kvalitet för att frysas ner som tärningar till matlagning, smälts ut och blir tvål. De utsmälta bitarna som blir kvar går oftast till hönsmat. Men de fina bitarna...de blir världens bästa fredagsmys-smasken!
Supersmaskiga krispiga fett-tärningar.
Och för alla som undrar hur jag kan skyffla skit och sköta alla trädgårdsland med dom naglarna....så är det faktiskt dottern som jag lånade som hand-modell. =)
Hon jobbar med mycket mer "civiliserade" saker på Hotell Wilhelmina och har dessutom en liten egen business som nagelstylist.  
Det liknar amerikanska cracklings eller dansk knaprig svål, men utan svålen. De här bitarna är bara den frasiga strukturen av underhudsfettet utan fettet. Det känns krispigt och smälter i munnen. Och för att göra det till riktigt "gotta", då ska det smaksättas med allt av våra sinnens möjligheter att uppfatta smak (utom ett). Våra bittra smaklökar kommer inte få någon stimulans.

MEN (recept): häll i nån tsk socker i en skål med frasigt utsmälta fettbitar. Vidare ungefär lika mycket örtsalt. Om man inte gör eget kan vi rekommendera det ekologiska alternativet Trocomare. Då har vi nått våra söta och salta smaklökar.
För att nå de sura smaklökarna tar vi och skvätter över lite vinäger, gärna ekologisk äppelcidervinäger.
Och slutligen för "Umami" så tar vi 1-2 tsk svamppulver. Alltså helt enkelt torkade svampar (gärna kryddsvampar) som man mortlar eller kör i mixer och strösslar över.
Rör om allt noggrant och SMAKA!
Slår chips i alla kategorier!

Inga kommentarer: