tisdag 24 februari 2015

Dagslogg Februari

Hälsar på nyaste killingen på morgonkvisten, och passar på att mjölka getterna med äldre killingar. Det är inte ofta vi lyxar med varm choklad på Hemmanet. Men idag är det Strandvasan och på utomhusdagar brukar sonen få med sig en termos. Känns extra lyxigt att kunna ge honom varm choklad med egen getmjölk från våra Lappgetter, mjölkad samma morgon, och lokal honung. Och så köper vi ekologisk kakao. Supergott! 😋

Efter termosen är fylld blir det en halv kopp kvar till mamma, extra gott morgonfika i fina bägaren som Brit-Liz drejat, glaserat och bränt.

Sen är det dags att göra ny inredning i gås-huset. Dom börjar snart värpa och behöver ruvbås. 💗

Slutligen väntar lite härligt fluff som ska bli nya konstgarner. Det svagt rosa-lila ska bli tjockt, mjukspunnet och det vita ska kombineras med blå glittriga strimmor av konstgarn. Det blir roligt!👍
Just nu jobbar jag med otrolig finfibrig och småkrusig lammull (staplar ca 11 cm) från min spinn-mentor Monika. Det känns så förmånligt att kunna åka till henne, och känna på och plocka ut precis såna fällar man vill jobba med. Hon och hennes man har haft får 3-4 decennier. Monika, med en sån otrolig kunskap om ull & spånad har hela tiden avlat för bästa möjliga ullkvalitet. Dom har en stor besättning med flera linjer och hos henne får jag både tag på den här ljuvliga finbfibriga ullen, som bl.a. har finull och texel i bakgrunden. Dessutom kan jag få tag på ull som ligger mer åt ryahållet, fast mer finfibrigt, och som fungerar utmärkt också som kardgarn. Slutligen har hon riktigt långstaplade vågiga fällar, vi brukar kalla dom "raggar-fällar" som fungerar utmärkt till lockspinning och andra läckra garner. Hon har både vita och svarta får.
Mycket av deras ull levereras till stora proffs-spinnerier, men hon behåller alltid en försvarlig mängd till sig själv och oss lokala spinnerskor. Varje gång jag kommer dit känns det som att jag får chans att plocka ut det allra, allra bästa.
Lycka!😍

Inga kommentarer: