tisdag 20 januari 2015

Kaniner i grytan

Det blir kaningryta till middag. Rekommenderar tryckkokare till alla som föder upp eget kött. Helt enkelt en toppen-pryl. Vi köpte den större storleken och den rymmer precis två kaniner eller tuppar.
Blir otroligt mört, och lockar liksom ut smakerna från djupt inne i ben och senor. Och tar mycket mindre tid, och sparar energi.
Mums!

Recept: 
1 kanin
2 palsternackor
2 gula lökar
1 purjolök
1 kålrot
1 rotselleri
4 morötter
3 potatisar
Libbsticka
Någon annan bladkrydda, t.ex timjan eller mejram
Gärna lite torkad svamp, eller Svamppulver från Forsnäs Hemman som allmän smakförstärkare.
Salt och peppar

Gör så här:
Slakta och stycka två kaniner, koka upp vatten i en vattenkokare. Lägg styckdelarna i en tryckkokare, stora modellen på 6 liter. Den rymmer precis två kaniner. Lägg också i ett blad libbsticka och ev annan bladkrydda och smula ner en matsked torkad svamp, det gör inte alls att det smakar svamp men fungerar som en helt makalöst god smakförstärkare. Koka upp kaninerna och när tryckindikatorn slår i taket, sänk temperaturen till 2an (låg temperatur alltså), och låt kaninerna koka i 20 minuter. Slå sen av spisen, men låt kastrullen stå kvar i 20-30 minuter till.

Lätta på resterande tyck och öppna tryckkokaren. Plocka ur kanindelarna och lägg dom på en skärbräda för att få svalna lite. Ta bort 1 liter av kokvattnet i kastrullen till en tillbringare. Detta vatten och styckdelarna till en kanin, kan man nu spara till en annan middag. Vi brukar frysa in fint rensad köttbitar av kanin i vätskan i en bytta.

Medan kaninen svalnar passar man på att skiva och hacka grönsakerna. Gör inte för små bitar, då kokar dom sönder i nästa kokning. En medelstor potatis passar bra att halvera, morötter i grova slantar 2-3 cm. Rotsellerin är hårdkokt och kan bli mindre bitar, som en sockerbit ungefär. Häll i allt i tryckkokaren vartefter det är färdigskivat.

Ta sedan styckdelarna av en kanin (den andra kan sparas till soppa senare). Köttet bör vara så välkokt att det lätt lossnar från benen. Se också till att få med allt fett kring inälvorna och benen. Jo, det är en myt att kaniner inte har något fett alls, dom har lite fett, och det är viktigt för smaken att få med allt i soppan. Skär köttbitarna i lagom storlek och lägg tillbaks i tryckkokaren. Salta måttligt och peppra efter smak. Nu är det dags att koka upp en andra gång. Det går oftast väldigt snabbt eftersom vätskan är varm. När det kokat upp, sänker man till 2an som förut, men oftast räcker det med ca 15 minuters koktid och så låter man kastrullen stå kvar på plattan i 15 minuter efteråt.

Nu är det dags att servera. Beroende på personlig smak kan vissa behöva salta lite mer. En del uppskattar en ostmacka till soppan.

Den andra kaninen som vi fyllde upp tryckkokaren med, fryses in tillsammans med spadet för att göra soppa senare. Den soppan blir ju nästan snabbmat. Eftersom vi bara har 1 liter spad till detta andra soppkok så kan man behöva fylla på med mer vatten, och eftersom den första soppan fick det mesta av den naturligt smaksatta kokbuljongen, så kan det också löna sig att lägga i en halv buljongtärning i detta andra kok.

OBS! det framgår väl ganska tydligt av receptet att det är lätt att förändra. Man tar dom grönsaker man har, helt enkelt.
Inga kommentarer: