tisdag 29 oktober 2013

Provsmakning av syrade rödbetor

I helgen var det dags att provsmaka våra mjölksyrade rödbetor. I två veckor har dom stått i rumsvärmen och då ska dom vara klara att äta, eller flytta in i kylskåps-temperatur. Hos oss är det matkällaren som gäller. Spännande var det, för i mjölksyrningsboken där receptet finns så sägs att syrade rödbetor är extra goda, och i en facebookgrupp var det flera som hade misslyckats med just mjölksyrade rödbetor.
Men vi har lyckats med vår syrning! Alla sju burkar är helt perfekta och det är jättegott!
Men eftersom extra mycket jätte-surt är det godaste i vårt hus, så får burkarna stå i ca 12-14C ett tag så att syrningsprocessen tillåts fortsätta långsamt. Så framåt jul ska vi verkligen hugga in. Allra godast är fortfarande husmors klassiska surkålsrecept med enbär och kummin (10 på en 10-skala) men rödbetorna ligger helt klart på 9,5 poäng och kanske spränger skalan vid nästa provsmakning!

Inga kommentarer: