torsdag 12 september 2013

Inlagda rosa ägg

När man har egna höns, börjar man också få ett stort intresse för recept som innehåller ägg. Turligt nog finns det en Facebook-grupp för såna intressen:  https://www.facebook.com/groups/172818109548838/doc/173212559509393/

Ett intressant recept fångade ögat, eftersom det kan användas som tillbehör till bl.a. kötträtter: rosa inlagda ägg.
När vi sedan hade tömt en burk inlagda rödbetor så gick det upp ett ljus, kanske kunde man "återanvända" inläggningen som faktiskt är mycket lik receptet för rosa inlagda ägg. Sagt och gjort. Åtta ägg i lagom storlek kokades nästan hårda och trycktes ner i spadet i den tömda rödbetsburken. Spadet täckte inte äggen riktigt så jag kompletterade med lite ättikssprit, vitvinsvinäger, nån matsked socker, kryddnejlikor och några svartpepparkorn, lite anpassat efter receptet på FB-gruppen. In med burken i kylskåpet. 5 veckor senare var det dags för provsmakning. Den yttre färgen på äggen är dovt rosa-röd, när man skär upp ägget chockas man av en färgkavalkad av ill-rosa och gyllene orange (troligen beroende på hemmaproducerade ägg från frigående hönor). Konsistensen har också förändrats under inläggningen, äggen känns mycket mer kompakta, ungefär som att gravad lax får mer fast kött.
Intresset hos familjen för detta ovanliga tillbehör var NOLL, men det luktade gott och smakade GOTT till en tallrik blandat rökt kött, stekt svamp och potatismos av hemodlad potatis. Det var så pass gott att det uppstod ett visst sug, men jag har tänkt spara några ägg och äta upp vartefter för att se om smaken förändras ytterligare och för att se hur länge det går att spara äggen på det här viset.
Uppdatering: Jag åt upp dom sista rosa äggen till julbordet, och dom smakade precis likadant. Så det går alltså att spara dom minst 2½ månad på det här viset.

Inga kommentarer: