Här finns ursprungsreceptet: http://tyras-potager.blogspot.se/2013/08/squash-och-pumpa-cucurbita-pepo.html
Och här är varianten från Forsnäs Hemman:
1,5
squash (1 normal, 1 liten)
1
stor gul lök
2
vitlöksklyftor
Några
små röda chili
1-2 blad libbsticka
1
frp passerade tomater (500gr)
ca 1,5 dl hackad gammal ostkant,
en sort du tycker om
Rapsolja
(att fräsa squash o lök i)
Salt
o svartpeppar
Citron
Dillfrön
Blad
av björnrot
Dela
squashen i 4 strimlor och skiva sedan. Finhacka löken. Fräs lök och squashbitar
i rapsolja i kastrullen i några minuter. Pressa i vitlöksklyftorna, hacka
chilin och lägg ner i kastrullen. Häll samtidigt i de passerade tomaterna & libbsticksbladen. Låt koka tills
squashen är lagom mjuk, det ska vara lite stuns kvar i den, ca 15-20
minuter. Hacka under tiden osten i
små-små tärningar, riv skalet av citronen och pressa saften, samt mortla ca 1
tsk dillfrön. När det övriga är färdigkokt häller man ner osten, getmjölken,
dillfröna, citronskalet och –saften. Smaka av med salt o svartpeppar. Garnera
med björnrotsblad.
För
dom som gillar stark mat är det väldigt lämpligt att ha i mer stark chili,
eller någon slags chilisås i soppan. Jag tror också att det skulle passa att
göra en ratatouille-variant genom att byta ut dillfröna mot koriander, ska
provas nästa gång.
Soppan smakar nästan ännu godare dag 2 & 3 också, så passa på att göra en stor sats.
Soppan smakar nästan ännu godare dag 2 & 3 också, så passa på att göra en stor sats.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar