söndag 4 augusti 2013

Squash soppa med egna ingredienser

Det dök upp ett spännande recept på squash-soppa, som måste provas. Men med långt till affären, så fick vi anpassa ingredienserna. Bla. bytte vi ut Philadelphia-ost mot en finhackad gammal hård ostkant av Gouda och vattnet & grädden byttes ut mot getmjölk.


Här finns ursprungsreceptet: http://tyras-potager.blogspot.se/2013/08/squash-och-pumpa-cucurbita-pepo.html

Och här är varianten från Forsnäs Hemman:
1,5 squash (1 normal, 1 liten)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Några små röda chili
1-2 blad libbsticka
1 frp passerade tomater (500gr)
5 dl getmjölk
ca 1,5 dl hackad gammal ostkant, en sort du tycker om
Rapsolja (att fräsa squash o lök i)
Salt o svartpeppar
Citron
Dillfrön
Blad av björnrot

Dela squashen i 4 strimlor och skiva sedan. Finhacka löken. Fräs lök och squashbitar i rapsolja i kastrullen i några minuter. Pressa i vitlöksklyftorna, hacka chilin och lägg ner i kastrullen. Häll samtidigt i de passerade tomaterna & libbsticksbladen. Låt koka tills squashen är lagom mjuk, det ska vara lite stuns kvar i den, ca 15-20 minuter.  Hacka under tiden osten i små-små tärningar, riv skalet av citronen och pressa saften, samt mortla ca 1 tsk dillfrön. När det övriga är färdigkokt häller man ner osten, getmjölken, dillfröna, citronskalet och –saften. Smaka av med salt o svartpeppar. Garnera med björnrotsblad.

För dom som gillar stark mat är det väldigt lämpligt att ha i mer stark chili, eller någon slags chilisås i soppan. Jag tror också att det skulle passa att göra en ratatouille-variant genom att byta ut dillfröna mot koriander, ska provas nästa gång.  

Soppan smakar nästan ännu godare dag 2 & 3 också, så passa på att göra en stor sats.

Inga kommentarer: