torsdag 25 juli 2013

Squashbiffar- efterfrågat recept

Vi åt squashbiffar häromdan. Supergott tycker alla, även barnen i alla åldrar. Här är receptet.


Ingredienser
3 mindre squash
1 lök
ca
1 dl vetemjöl
ca 1 dl ströbröd
ca 1-2 dl riven ost 
1 ägg
persilja, efter smak
1-2 blad libbsticka (Kan bytas ut mot 1/2 buljongtärning. Men skaffa en planta libbsticka, det är en toppenkrydda, och naturlig smakförstärkare i nästan allt.)
M
uskot
Salt och peppar
Matfett att steka i
 


Tzatsiki med björnrot
1 gurka
1 vitlöksklyfta
1 stor burk turkisk yoghurt 
5-8 kvistar björnrot
 eller dill. (Björnrot är ytterligare en perenn toppenkrydd-växt. Skaffa skaffa)
1 skvätt citronsaft.
Salt och peppar
Nån tsk honung

Gör så här
- Riv squashen, finhacka löken och lägg dom i ett durkslag. Salta den rivna/hackade massan, blanda runt så saltet blir jämnt fördelat, pressa ihop på botten av durkslaget och lämna i 30 min-1 timme. Pressa ut allt så mycket vätska som möjligt ur squashen och löken.
- Blanda ihop alla ingredienser. Smaka, det är stor skillnad på hur mycket persilja, riven muskot man vill ha, eller vilken slags ost man tycker är god.
- Gör små, ganska tunna biffar.
- Hetta upp matfettet i en stekpanna. Bäst blir det med riktigt djurfett, ister eller fett som blivit kvar när man stekt bacon, men det går med raps- eller olivolja också. Och man ska ha mycket fett att steka i, och steka i en riktig gjutjärnspanna.
- Stek på medelvärme tills de bli gyllengula, håll dom på eftervärme i ugnen medan du steker klart hela satsen.

Tzatsiki med björnrot
Riv gurkan, Salta och lägg i durkslag ett tag. Pressa ut så mycket vatten som möjligt ur gurkan.
Pressa i en vitlöksklyfta, hacka björnrotskvistarna (eller dillen) och blanda i alla övriga ingredienser i tzatsikin. Låt gärna tzatsikin stå någon. några timmar i kylskåp för att smaken ska mogna.


Kan serveras med t.ex. pressad potatis, ris eller bara med biffarna och tzatsikin.

Inga kommentarer: